Ugrás a tartalomra

Drogprevenció gyermeknyelven

2014. december 07. vasárnap
Drogprevenció gyermeknyelven

Látványos, elrettentő képsorok és zajeffektusok segítségével hívja fel a gyerekek figyelmét Klobusitzky György, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar nyugalmazott mestertanára a legális és illegális drogok tudatmódosító hatásaira és azok következményeire. A több érzékszerve egyszerre ható, felcsattanó nevetésekkel és pillanatnyi, döbbent csendekkel kísért, modern, fiatalos stílusú előadás nagy sikert aratott a Cziffra Házban, ahogyan más helyszíneken is.


- Hogyan született meg az előadás ötlete?

- Sok-sok évvel ezelőtt mindenhol azt lehetett hallani, hogy csökken az ország létszáma, mivel nem született sok gyerek. A barátaimmal kigondoltuk, hogy legalább azoknak segítünk abban, hogy ne sérüljenek és idő előtt ne haljanak meg, akik megszülettek. Ezért összeállítottunk egy anyagot "Közlekedés, környezet és kábítószerek korosztályos veszélyei" címmel.

- Mivel motiválja a tinédzsereket?

- A programunk nekik szól, róluk szól és az ő nyelvükön. Az előadásokhoz elsősorban a Spektrum és a National Geographic képeit használom, iPadot, Tabletet és mindent, amelyekhez a gyerekek hozzászoktak. A gomolygó füstben és villódzó fények között százhúsz perc alatt 1780 diaképet látnak és 45 hang- és zajeffektust hallanak diszkózenével és szöveggel kísérve. A gyerekeket sötét terem, tomboló zene és diszkók képei fogadják. Van, aki azonnal sarkon fordul, mert azt hiszi, rossz helyen jár. Ebben az alaphangulatban kapják tőlem a különböző információkat.

- Milyen információkat nyújt, és milyen példákat említ?

- Például, hogy a gyalogos tíz centiméteren belül megáll, de ugyanehhez egy autónak váratlan helyzetben, 50 km/órás sebességnél hét és fél kocsihossz szükséges, ezért egyszerűbb, ha én nem lépek le a járdáról. Ezzel például arra utalok, hogy már az energiaitalokkal is elszabadult a pokol. Borzasztóan sok bennük a koffein meg a cukor. Egy két és fél deciliteres energiaitalból a tizenöt kilogrammnál nehezebb testsúlyú gyerek is csak egyet ihat meg naponta károsodás nélkül. Azután itt vannak a gagyi, otthon gyártott, ismeretlen eredetű, designeranyagok. Senki nem tudja, mi van bennük, mégis sokan fogyasztják. Nemegyszer előfordul, hogy ezek hatására levetkőznek, mert úgy ég a testük, mintha darazsak támadták volna meg. Arra is felhívom a figyelmüket, hogy akik másodszor anyagoznak, azoknak tíz százaléka kíváncsi, tíz százaléka "csak" jól akarja érezni magát aznap, nyolcvan százalékuk azonban azért fogyaszt, mert a többiek is ezt teszik, vagyis a csoportnormának akar megfelelni.

- Hogyan állapítható meg, hogy valaki drogozott-e?

- Amíg az alkoholszonda bármilyen szeszesital-fogyasztást kimutat, addig a kábítószereket fajtánként kell beazonosítani. A testnedvekből egyet-egyet kimutathatunk, de a haj az egyetlen, amelyből biztosan megtudjuk, ha valaki drogozott. A bőrnél lévő hajszálak ugyanis rögzítik az elfogyasztott kábítószer hatóanyagát. Amikor nő a haj, viszi magával a kapott információt, így akár három évre visszamenőleg is megállapítható, hogy valaki mit fogyasztott. Ahogy terjedt a drog, úgy vált divattá az epillált fej. Nem minden kopaszra nyírt ember használ ugyan anabolikus szteroidokat, de aki használ, az majdnem mind levágatja a haját, hogy ne tudjanak tőle mintát venni. A hosszútávfutók egy része sem azért kopasz, hogy a légellenállása kisebb legyen, hanem hogy ne lehessen kimutatni a szervezetében a doppingszert.

Tamás Angéla