Ugrás a tartalomra

Budafok-Tétényben a hátrányos helyzetű emberek is fontosak

2014. október 09. csütörtök
Budafok-Tétényben a hátrányos helyzetű emberek is fontosak

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete XXII. kerületi szervezete meghívására Karsay Ferenc alpolgármester ismertette, hogyan szeretnének és tudnának javítani a kerületben a mozgássérültek helyzetén.


Karsay Ferenc a bevezetőjében kitért arra, hogy az önkormányzat az itt élők véleményét kikérve, folyamatos konzultációk eredményeként hozza meg döntéseit. Az egyesületi tagok kérdéseire adott válaszaiból megtudtuk: az eddig még nem akadálymentesített, lakossági igényeket kiszolgáló épületek közül a Nagytétényben működő Szociális Irodához liftet és rámpát terveztek, amely jövő nyárra el is készül. A polgármesteri hivatal műemlék épületébe rámpán, a magasföldszintig lifttel ugyan be lehet jutni, de ez csak részlegesen oldja meg a mozgáskorlátozottak gondját, csakúgy, mint az emeletre vezető lépcsőjáró gép. A Polgármesteri Hivatalban két éven belül várható a végleges megoldás - tette hozzá. - A helyi rendőrkapitányság és a posta esetében csak kérhetünk, hiszen ezeket az épületeket nem mi működtetjük - válaszolt a kerületi intézményekre vonatkozó kérdésekre az alpolgármester.

A mozgássérültek szervezete részéről problémaként merült fel a villamosokra, buszokra való fel- és leszállás is. Karsay Ferenc ennek kapcsán részletezte a következő öt év legnagyobb beruházását: a közlekedés átalakítását, a jövő télig megnyíló piac és park építését, a volt moziépület átalakítását és a Szent István téri játszótér felújítását, de megemlítette a Kossuth Lajos utca forgalomcsillapítási tervét és a Savoyai Jenő téren kialakítandó Kárpát-medencei Borközpontot is.

A beszélgetésen részt vett a kerekes székhez kötött Szilvágyi Gergely is, aki tanácsadóként segíti az önkormányzat munkáját.

(Tamás Angéla)


Várólista a Reménysugár Habilitációs Intézetben

Jelenleg 116 lakó él a Reménysugár Habilitációs Intézetben, de legalább 60-an várnak a fenntartói engedélyre, hogy bővíthető legyen az otthon. Ez az intézmény dolgozóinak is köszönhető, akik mindent megtesznek azért, hogy a lakók jól érezzék itt magukat. Az ötödik alkalommal megrendezett szüreti mulatságra például már hetek óta készültek a lakók, a kézművesműhelyben ajándéktárgyakat alkottak a vendégeknek. A Magyar Honvédség katonái látványos bemutatót tartottak, a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola táncosai pedig fergeteges műsort adtak. A rendezvényt Karsay Ferenc alpolgármester nyitotta meg. Gyene Piroska igazgató emlékeztetett: idén adta át a hidroterápiás kádakat és a medencét az otthon lakóinak az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára. Az ezekkel végzett foglalkozásokon 40-50 lakó vesz részt rendszeresen, aminek az eredményei már láthatók. (V. D.)