Ugrás a tartalomra

Vastapssal ünnepelték Hegedűs Endrét és a Budafoki Dohnányi Zenekart a Zeneakadémián

2015. február 27. péntek
Vastapssal ünnepelték Hegedűs Endrét és a Budafoki Dohnányi Zenekart a Zeneakadémián

Teltházas koncertet adott Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar február 26-án a Zeneakadémia Nagytermében.

A zongoraművész két d-moll zongoraversenyt adott elő: Mozart egyik legdrámaibb darabját, a Beethoven számára is oly fontos K 466-os concertót, valamint Brahms I. zongoraversenyét, amelynek dimenzióit jól érzékelteti, hogy szerzője eredetileg szimfóniának szánta. Hegedűs Endrét régi barátja és muzsikustársa: Hollerung Gábor kísérte a Budafoki Dohnányi Zenekar élén. A koncert végén többször is visszatapsolták a zongoraművészt, aki kétszeri ráadással ajándékozta meg a közönséget. Karsay Ferenc polgármester köszöntőjében kiemelte: különleges alkalom, hogy kerületünk legkiválóbb művészét és művészegyüttesét együtt hallhatjuk játszani.

Hegedűs Endre a nemzetközi és a hazai hangversenyélet ismert szólistája, Budafok-Tétény díszpolgára. 1980-ban zongoraművész és tanári diplomát kapott a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetének zongora professzora. Számos nemzetközi zongoraverseny díjazottja, szólistaként és kamaraművészként rendszeresen hangversenyezik itthon és külföldön, eddigi fellépéseinek száma meghaladja a 3000-et. Nagy sikerrel vendégszerepelt Európa számos országában, Ausztráliában, Japánban, a volt Szovjetunióban, Dél-Koreában, Kanadában és az Egyesült ?llamokban is.

Hegedűs Endrét 2011. augusztus 20-a alkalmából tüntették ki a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2014-ben pedig a legmagasabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat vehette át.

A Dohnányi Szimfonikus Zenekar 1970-ben ifjúsági zenekarként alakult, majd 1989-ben vette fel Dohnányi Ernő nevét, aki ugyancsak a Magyar Királyi Zeneakadémián tanult és tanított. Országosan és Európa-szerte elismert zenekarként a legkiválóbb művészekkel dolgoznak együtt. 1993-ban, Budafok-Tétény Önkormányzatának támogatásával váltak hivatásos szimfonikus zenekarrá. Zenei képességeiket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy koncertjeik mindig teltházasak.

Ahogy azt már megszokhattuk: a jó muzsika és a jó bor mindig együtt jár Budafok-Tétényben, ezért Karsay Ferenc minden jelenlévőt egy pohár Törley pezsgőre invitált a koncert szünetében, valamint az előadást követően a kijáratnál a nézők egy-egy Hegedűs Endre - Chopin CD-t is kaptak ajándékba.