Ugrás a tartalomra

Ünnepelt a Lampart Budafok Vegyeskar

2014. szeptember 25. csütörtök
Ünnepelt a Lampart Budafok Vegyeskar

Kettős jubileum színhelye volt az elmúlt szombaton a budafoki református templom: idén 65 éves a Lampart Budafok Vegyeskar és 55 éves a "kistestvér", a MOM Bartók Béla Vegyeskórus. Ebből az alkalomból nagy sikerű koncertet adtak, amelyen Mozart D-dúr miséje és a Halmos-mise is felhangzott. A koncerten közreműködött még a kerületi Mozart Ifjúsági Zenekar is.

Kalmár Márton szakmai vezetésével a Lampart zománcgyár dolgozóiból alakult meg a kórusunk 1949-ben, akkor hatvan taggal - elevenítette fel a múltat Vorel Ferenc, a budafoki vegyeskar titkára az ünneplés után, aki maga is kórustag lett, igaz, kicsit később, 1975-ben. - Édesapámtól örököltem az ének szeretetét, aki a Budafoki Munkás Dalkörben kezdte, egy darabig még együtt is énekeltünk. Egyébként én a zománcgyárban technológusként dolgoztam.

- Milyen sikereket értek el a hatvanöt év alatt?

- Nagyon sokfelé jártunk, sok koncertet adtunk idehaza és külföldön, s mindenütt sikerrel szerepeltünk, amelyet a közönségen kívül is "jutalmaztak". Kaptunk többek között Vasas Kultúráért Szakszervezeti Nívódíjat, Fesztiválkórus diplomát és Önkormányzati Kultúráért Díjat is, sőt ez utóbbiban én, valamint a karnagyunk, Z. Juhász Irén és elnökünk, Piroth Béla is részesült.

- Hány tagú a kórus és milyen repertoárral koncerteznek?

- Sajnos folyamatosan öregszik a kórus, az átlagéletkorunk hatvan év. A legfájóbb, hogy fogyunk is, jelenleg harmincöten vagyunk, ebből tíz férfi. Úgy látszik, nekik kevesebb idejük jut az éneklésre. Nincs utánpótlásunk, valamit sürgősen tenni kell, hogy ne legyen baj. Még szerencse, hogy pár évvel ezelőtt összeálltunk a MOM Bartók Béla Vegyeskórussal, a budafoki születésű Wáhr Zoltán elnöklésével, mert így ütőképesebbek vagyunk. A repertoárunk pedig világi és egyházi művekből áll, amelyeket nagy türelemmel, precizitással és szakmai hozzáértéssel tanít be a művészeti vezetőnk, Z. Juhász Irén.

- Kik támogatják a kórust?

- Az önkormányzat, a kerületi rendőrkapitányság és néhány magánszemély. Nincs olyan biztos hátterünk, mint 2008-ig volt, amikor bezárt a gyár.

- Mik a jövő évi terveik?

- Legalább öt nagyobb koncertünk lesz és a szlovákiai Fülekre is megyünk, ahol nagyon jó a kapcsolatunk a helyi Pro Kultúra Férfikórussal.

(Temesi László)