Ugrás a tartalomra

Az internet nem felejt

2014. március 20. csütörtök
Az internet nem felejt

Középiskolások töltötték meg a Klauzál Gábor Művelődési Központ színháztermét március 13-án, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által szervezett, a fenti címet viselő, másfél órás, interaktív előadáson részt vegyenek.

Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár bevezetőjében elmondta: a program célja, hogy a fiatalok figyelmét felhívja a világháló és a közösségi média veszélyeire. Példaként említette, hogy aki egy közösségi oldalra képet tölt fel vagy akár csak regisztrál, annak adatai később a törlések ellenére sem tűnnek el a világhálóról. Beszélt a világszerte előforduló jogsértésekről, az interneten előforduló zaklatásokról és azok sokszor öngyilkossággal végződő következményeiről. Hangsúlyozta azonban: nem az internetezésről akarják lebeszélni a fiatalokat, hanem tudatosabb és átgondoltabb használatra szeretnék ösztönözni őket.

Szabolcs Attila polgármester is köszöntötte a megjelenteket, majd néhány mondatban beszélt arról, milyen hátrányt jelenthet egy álláskereső fiatal számára, ha a korábban meggondolatlanul megosztott információi, fotói jövendő munkaadója tudomására jutnak. Milyen veszélyeket rejt, ha a személyes adatok illetéktelen kezekbe kerülnek.

- Az előadás zavartalansága érdekében megkérjük kedves közönségünket, hogy mobiltelefonjaikat kapcsolják be! Köszönjük! - hangzott el a rendhagyó felhívás az előadás kezdetén, majd az L Tender - Consulting Kft. fiatal munkatársai, dr. Pataki Gábor, dr. Kiss András jogászok és Egerszegi Anna, a Komlósi Oktatási Stúdió beszédtanára vették át a szót.

Az előadáson a minden internetfelhasználót érintő kérdések mellett néhány megdöbbentő statisztikai adatra is fény derült. Ezek szerint átlagosan tíz és fél éves kortól már mindenki önállóan használja a világhálót, naponta három és fél órát töltve el a számítógép előtt. A világon naponta 172 millióan nézik meg Facebook-oldalukat, és arra huszonnégy óra leforgása alatt csaknem 250 millió fényképet és 864 ezer órányi videót töltenek fel. Bár minden negyedik gyermeket ért már internetes zaklatás, tízből hét gyermek sem a tanárával, sem a szüleivel nem beszél a világhálón megnézett tartalmakról.

A diákok számára rendkívül hasznos programot az önkormányzat támogatta.

T. A.