Ugrás a tartalomra

Böjte Csaba Budafokon

2014. december 19. péntek
Böjte Csaba Budafokon

Böjte Csaba áldotta meg a Magyar Zarándok Egyesület emléktábláját, amely a legendás El Camino-Szent Jakab zarándokút egyik szakrális központjából, Santiago de Compostelából érkezett Magyarországra.


Néhány nappal azelőtt, hogy Szabolcs Attila országgyűlési képviselő közreműködésének köszönhetően útnak indult a Magyar Zarándok Egyesület több mint másfél tonnányi adománya Böjte Csaba gyergyószentmiklósi gyermekmentő otthonába, a ferences szerzetes Budafokon áldotta meg a szervezet különleges kőtábláját.

A találkozónak Vigh Sándor Péter-Pál utcai időszakos közéleti szalonja adott otthont. A zömében budafok-tétényi zarándokok népes csoportját az egyesület elnöke, Rumi Imre, kerületünk főépítésze vezette. A táblaáldás előtt és után a zarándokok elmesélték a tábla történetét. Az alkotás Spanyolországból, a legendás El Camino zarándokút egyik kiemelt szakrális településéről, Santiago de Compostelából érkezett, ahol a Szent Jakab-katedrálisban is megáldották. A táblán régi latin felirat olvasható: "Voltam, mint te, leszel, mint én".

Böjte Csabának az egyesület képviselői kifejtették: a magyar zarándokút Egyesület azzal a fő céllal alakult, hogy az El Caminóhoz hasonló, hálózati jelleggel, folyamatosan működő magyar zarándokutat hozzon létre. A gyalogos és kerékpáros zarándokok Esztergomtól Máriagyűdig, összesen mintegy 600 kilométer hosszan szelhetik át Magyarországot. Útközben keresztmetszetet kaphatnak az országról: természeti és épített értékekről, szakrális helyekről, az út mentén élő emberek életéről, életmódjáról. A magyar zarándokút keresztény szellemiségű út, a barátság, a békesség, a szeretet, az elmélyülés és megnyugvás útja. - Sokat beszélünk a szeretetről, de keveset cselekszünk"Ś - mondta az esemény után lapunknak Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője. A szervezet több mint 80 erdélyi gyermekotthonában és napközijében ötezer gyermeket nevelnek a keresztény szellemiség és ferences figyelmesség szellemében. Csaba atya úgy vélte, hogy a karácsony egyetemes üzenetében a cselekvő szeretet és a családért, a közösségekért örömmel hozott áldozatvállalás a hangsúlyos. Keressük a jót, ami örömmel tölti el a körülöttünk élőket, a családunkat, közeli és távoli ismerőseinket - fogalmazott Böjte Csaba, és kérte, hogy a Városházi Híradó hasábjain keresztül tolmácsoljuk karácsonyi üdvözletét Budafok-Tétény valamennyi lakójának, akikre "nagy szeretettel gondol".

Sengel Ferenc