Ugrás a tartalomra

Egy tiszteletbeli magyar világsztár

2014. szeptember 26. péntek
Egy tiszteletbeli  magyar világsztár

DelaDap!Nem, nem egy új gyerekversike kezdősorát olvassák - ez az idei, 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál sztárfellépőjének és zenekarának a neve. A világzenét játszó osztrák DelaDap lenyűgözte a közönséget. A mezítlábas énekesnő és a jókedvű zenészek láthatóan meghatódtak. - Erre tényleg nem számítottam - nyilatkozta lapunknak adott exkluzív interjújában Stani Vana, az együttesvezető-producer. A prágai születésű, de közel 30 éve Ausztriában élő frontember megköszönte Melindának, a zenekar egykori magyar énekesnőjének, hogy a magyarországi koncertezésre biztatta. Stani Vana lapunknak beszélt a tavaly nagy megdöbbenést keltő, női ruhában fellépő férfiról, Conchita Wurstról, az együttesük eurovíziós diszkvalifikálásáról és egy nagyszabású koncert terveiről is.


- Megelőlegezem, tiszteletbeli magyar vagy. Sok koncertet adtatok már hazánkban, és játszottál is magyar zenészekkel. Most kik az együttes tagjai?

- Megtisztelő. A családtagjaim mind más-más, de környező országokból származtak, a pozsonyi nagynénim például magyar származású. A DelaDap azért alakult, hogy a bennem kavargó, sokfelől eredő zenei egyveleget bemutathassuk. Tíz évvel ezelőtt kezdtünk új zenei utat keresni. Most rajtam kívül Alen Dzambic boszniai születésű harmonikás, valamint osztrák dobosunk, Matthias Auinger és trombitásunk, Simon Plötzeneder alkotja az együttest. Az énekesnőnk, Yola új tag, nemrég készítettük el az első dalt és videoklipet együtt. Édesapja Ausztriából, édesanyja pedig Nyugat-Afrikából származik. Ez eddig a legjobb csapatom.

- Honnan ered a DelaDap elnevezés? A Stani Vana felvett név?

- A zenekar nevét az interneten találtam, gyönyörűen hangzik szerintem. Játék a szavakkal, ahogy számomra a zene is játék a hangokkal. A sajátom az eredeti nevem, becenév. Csak különlegesen hangzik, mint David Bowie (nevet).

- Ha már a játékos hangzásnál tartunk, hogyan került az "Apa-cuka-funda-luka"... kezdetű magyar kiszámoló a repertoárotokba?

- Ez a mondóka része volt az életemnek, hétévesen tanultam Pozsonyban, mikor a barátommal játszottam a nagynénémnél. Vicces, hogy hangzása Japánban, Mexikóban vagy Koreában ugyanazt az energiát szabadítja fel a közönségből.

- Két éve részt vettetek az Eurovíziós Dalfesztivál ausztriai válogatóján, de diszkvalifikáltak benneteket. Miért?

- Igen, így igaz. Odesszában léptem fel DJ-ként a válogató idejében, valaki rögzítette a műsor egy részét a mobiljával, majd elküldte a felvételt az ORF osztrák tévécsatornához. Diszkvalifikálták a dalunkat, de egy-két napig az emberek hősként ünnepeltek. Tudták, hogy nem állt mögöttünk komoly támogató apparátus, és szerették a számunkat. Szomorúak voltak, hogy dalt kellett cserélnünk.

- Idén viszont első lett az osztrák induló a dalfesztiválon. Mi róla a véleményed?

- Csak figyelemfelkeltés céljából létrehozni valamit, mint ahogy Conchita Wurst tette, nem az én világom. Nem vagyunk barátok, viszont méltányolom a fickó ügyességét. Egyedül, minden támogatás nélkül indult. Az lett a vége, ami lett.

- De elég megosztó személyiség, nem?

- Ez is a koncepció része volt, azt hiszem. Nem újdonság a sokkoló kinézet, a már említett David Bowie is ezt csinálta androgün megjelenésével. Szóval Conchita megtalálta a saját útját, fiatal, értelmes, és majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

- Ha már a jövőnél tartunk, nektek milyen terveitek vannak?

- Körülbelül tíz éve dolgozom a programunkon zenészként, producerként és DJ-ként. Úgy érzem, eljutottunk arra a pontra, hogy valami igazán ütőset tudjunk létrehozni. Azt tervezem, hogy jövőre egy nagyszabású koncertet állítok színpadra.

- Nálunk is láthatunk majd benneteket?

- Reméljük. Szeretek Magyarországon fellépni, kezdetektől különleges a kapcsolatunk az itteni rajongóinkkal. Ez részben az együttes első énekesének, Melindának volt köszönhető, de a jó fogadtatás megmaradt, éreztem a budafoki koncerten is. Amin igazán meglepődtem, hogy a magyar közönség számára eddig ismeretlen új album számait is olyan átéléssel fogadták, mintha ez a több ezer ember a felvételkor is ott ült volna a stúdióban.

- A showbiznisz világában ezt nem nagyon szeretik, de mégis próbálkozom: mondanál valamit a családodról?

- Nagyon büszke vagyok a lányomra. Tizenkilenc éves, most kezdte az orvosi egyetemet. Tavaly súlyos kerékpárbalesetet szenvedett, így még nagyobb szó, hogy egy évre rá ilyen jól alakulnak a dolgai.

(Kántor Klaudia)


Fotógalériánk képei a 25. Budafoki Pezsgő és Borfesztiválon készültek!