Ugrás a tartalomra

Hagyományőrzés új köntösben

2014. május 23. péntek
Hagyományőrzés új köntösben

Első ízben, ám hagyományteremtő szándékkal rendezték meg Nagytétényben a sváb nemzetiségi napot, amelyre bonni vendégeikkel együtt érkeztek az Árpád Utcai Általános és Német Nemzetiségi Iskola tanulói és tanárai.

- Nagyon komolyan kezdődött a nap. Rövid, német nyelvű történelmi áttekintést tartottam a diákoknak arról, hogyan kerültek a svábok Magyarországra, mióta élünk itt, és hány éve működik az országban, illetve kerületünkben Német Nemzetiségi Önkormányzat - tájékoztatta lapunkat dr. Szirtes Edit, a Német Óvoda- és Iskolaegyesület elnöke.

A bemutatót követően a német tájnyelvekről tartott előadást Wolfart Mária, az Országos Német Nemzetiségi Önkormányzat tagja, majd Frész Rita vezetésével a diákok olyan táncházi programon vettek részt, ahol tangóharmonika-kísérettel, játékos formában ismerkedtek a sváb zenével és a német valcerrel.

A felsősök számára a Cziffra György-emlékkiállítás és a házban létesített múzeum megtekintésével ért véget a program.

Délután első és második osztályosok érkeztek az Árpád iskolából, hogy megnézzék az ?lomzug Társulás "Backe, backe Küchelchen" (Süssünk, süssünk valamit) című, német nyelvű bábelőadását, amelyet egy a felnőtteknek szánt rendhagyó helytörténeti előadás követett.

Fonyódi Krisztián és édesapja, Fonyódi Ferenc bemutatta a budafoki polgárok kezdeményezésére létrejött virtuális helytörténeti múzeum hírportálját, a Virtual Museum-Collective Imaginationt.

Ahogy másfél hónappal korábban az Internet Fiesta program kapcsán a budafoki könyvtárban, úgy itt is szó esett a weboldal előkészületi munkáiról, az eddig elért eredményekről és a további, a lakosok segítségével bővíthető képi, tárgyi és írott emlékek digitalizálásáról.

Fonyódi Krisztián a Szépművészeti Múzeum Digitális Archívumának menedzsereként fontosnak tartja, hogy az "alvó" kincsek mindenki számára elérhetők legyenek, édesapjával ezért kezdett hozzá a 18. században Promontorium néven megalakult település emlékeinek összegyűjtéséhez és digitalizálásához. A Promontor-Budafok Gyűjtemény reményeik szerint felöleli majd e terület háromszáz éves történetének múltját és jelenét.

(T. A.)