Ugrás a tartalomra

Sajtból van a bolt

2014. november 12. szerda
Sajtból van a bolt

Az újságíró és a sajt tejtestvérek, mindkettő "folyamatos nyomás alatt születik és nemesedik"; a penészt most hagyjuk"Ś - mondja Sanyi, aki több időt tölt a föld alatt, mint a millenniumi kéregvasút. Sanyinak bor vagy gomba egyre megy, olyan, akár egy budafoki online pincetérkép, szóval minden járat tudója.

Ezért is omlik össze némileg a pincékről alkotott boltíves képem, amikor a mintalakótelep tövében a József Attila utca 1. előtt hevesen gesztikulálva mondja, hogy a sajtérlelés lelke a jó pince, és majd most megismerem a kulináris csodát, ami a "mi pincéinknek köszönhet mindent". Lassan, tagoltam mondom neki: Sanyi, itt nincsen pince, a föld felett állunk egy üzlet előtt, amely nagy betűkkel hirdeti, Sajtkészítők boltja. Bennszülött kísérőm legyint, és belök az üzletbe, ahol gyorsan kiderül, ott állok egy gasztrokultúr-misszió "templomában", Budafokon, ahonnan elindult a magyarországi házi sajtkészítés újkori reneszánsza. Van itt minden az unatkozó és a lelkiismeretes amatőröknek és profiknak: oltóanyagok, sajtformák, hőmérők, köpülők, ilyen meg olyan szerszámok sajtguruknak és kezdőknek. Sőt komplett csomagok azoknak, akik nem restek, hogy otthon megalkossanak egy fantasztikus trappistát, egy elegáns camanbert-t, egy "önérzetes" gomolyát, esetleg egy kemény parmezánt.

- Sajtot mindenki készíthet, aki kitartóan és alázattal áll a sajtár fölött - tudom meg a tulajdonos Pannitól, aki ötgyermekes édesanyaként néhány éve vágott a házi sajtkészítés rejtelmeibe. Mára a saját készítmények mellett a minőségi házi sajtkészítés egyik honi szakértője lett, aki tanfolyamokon, online és telefonos tanácsadással több száz fiatalt, középkorú és idősebb jelentkezőt avatott be a házi sajtkészítés rejtelmeibe. A biatorbágyi családi vállalkozó budafoki pincében érleli a termékeit, és néhány hónapja a Kísérleti lakótelep közelében nyitott üzletében kínálja mindazt az eszköztárat, amellyel bárki eljuthat a sajtmesterség legmagasabb fokáig. - Az ipari sajtokat hagyjuk - terel finoman a helyes irányba Panni, és röviden kifejti: többnyire ezek csak sajtnak látszó valamik, mert csupán a lényeg hiányzik belőlük, a tej. Aki odavan az élelmiszeripari csúcslaborok vegyületeiért, az se hagyja ki, és kóstoljon, készítsen rendes sajtokat, Panniéknál lehet. Az anyósom máris jelezte: örül, hogy végre találtam egy rendes szakmát, sajt(ó)munkát.

Sengel Ferenc