Ugrás a tartalomra

Vendégül láthattuk Columbo "feleségeit"

2014. október 30. csütörtök
Vendégül láthattuk Columbo

A félreértések elkerülése végett Mrs. Columbo nem a kopott ballonkabátos, fél évszázada gyilkosok után kajtató hadnagy sosem látott felesége, hanem egy magyar női jazz-zenekar. A hat éve alakult együttes három hölgy tagja, az énekes Galambos Dorina, a nagybőgős Hudák Zsófia és a zongorista Sárközy Fanni, valamint a "kakukktojás" Kovács Norbert dobos 2010-ben találtak egymásra, így az együttes számára az új formáció jelenti az időszámítás kezdetét. Fonogram díjat nyert első albumukat, amelyen "új köntösbe" öltöztetett, ismert dalokkal jelentkeztek, néhány hónap múltán a nagy sikerű Sunny side of jazz című saját szerzemény követte. A hölgyek hobbija sem mindennapi: Dorina egy gasztro videoblogot "üzemeltet", Zsófi kutyáival az agility nevű kutyás sport lelkes híve, Fanni pedig a zenén túl ékszerkészítésben és üvegfestésben éli ki alkotókedvét.

- Mrs. Columbo igen elegáns.

Galambos Dorina: - Nők vagyunk, és ha már felmegyünk a színpadra, adjuk meg a módját. A szép blúzokat, szoknyákat és kiegészítőket a ruhaszponzoroktól kapjuk, a virágokat és csokrokat, amelyektől mindig meghatódunk, a koncert végén a rajongóktól.

- Mit nyújt egy zenésznek a jazz?

Sárközy Fanni: - Engem mindig is érdekeltek azok a műfajok, amelyekben csak szerkezet van, és ezen belül az ember szabad. A jazzben az a vonzó számomra, hogy a színpadon mindig újra- és újrateremtődik a zene. Ez a műfaj más hangszerkezelést és más lelkületet igényel, egészen másfajta életérzés. Ebben tudok igazán szárnyalni.

Dorina: - Gyermekkorom óta énekelek, és akkor érzem igazán jól magam, ha színpadon vagyok. Sok műfajt kipróbáltam, és a jazzben, ahol szabadon improvizálhatok, igazán magamra találtam, de szívesen énekelek mindenféle stílusban, közreműködőként akár rockkoncerten is. A régi zenekarommal is próbálunk újra összeállni, és most benne vagyok egy rockos projektben is.

Hudák Zsófi: - A hegedű, majd a szájharmonika után lenyűgözött a nagybőgő hangja és kinézete. Szeretem a stabilitást és a pontos irányelveket, amelyek mentén haladhatok, így a bőgő pont megfelel a személyiségemnek. Példaképem Berkes Balázs, szerencsés vagyok, hogy tőle tanulhattam jazzbőgőzni.

- Milyen a stílusa Mrs. Columbónak?

Dorina: - A zenekart nem lehet korlátok közé szorítani, mert szeretünk lubickolni a zenei stílusokban. Az együttes Pély Barna(a férjem) felkérésére jött létre, de 2010-től létezünk igazán. Ma már nem vagyunk annyira jazzesek, mint a kezdetekkor, nemrég változtattunk a koncepción. A nemsokára megjelenő kislemezünk másfajta játékmóddal készül, próbáljuk még több emberhez közelebb hozni a muzsikánkat.

Fanni: - Az új lemezen más a stílus, más a hangvétel, mi mindenesetre azon vagyunk, hogy élvezhetőbb és táncolhatóbb dalok szülessenek. Szeretjük magunkat gyönyörködtetni, szeretünk új, ismeretlen ösvényeken járni.

(Tamás Angéla)