Ugrás a tartalomra

Befogadták az elsősöket, elkezdődött az új tanév

2014. szeptember 14. vasárnap
Befogadták az elsősöket, elkezdődött az új tanév

Borult, hűvös időre ébredtünk a tanév első napján. A bármikor eleredő eső miatt a Gádor Általános Iskolában is bekényszerültek a diákok, szülők és tanárok a tornaterembe, hogy részt vegyenek a tanévnyitó ünnepélyen, amelyet az idén rendhagyó módon, két részletben tartottak meg. Nyolc órakor az elsősök, ötödikesek és nyolcadikosok számára nyílt meg a tanév, egy óra múlva pedig a többi évfolyam diákjainak.

A közösen elénekelt Himnusz és a negyedikesek remekül összeállított, színvonalas, elsősökre szabott műsora után Karsay Ferenc alpolgármester szólt a megjelentekhez. A kerület oktatásért felelős alpolgármestere hangsúlyozta, hogy bár Budafok-Tétény önkormányzatának már nincs fenntartói kötelezettsége, de ahogy eddig, úgy ezek után is támogatni fogja az oktatás ügyét, hiszen egy település csak akkor működhet jól, ha az ott tanuló diákok és az ott dolgozók jól érzik magukat. Ezek után gratulált Maróthy Miklósné igazgatónőnek a kinevezéséhez és megköszönte Perge Éva eddigi, megbízott igazgatóként végzett munkáját.

Ezt követően az igazgatónő üdvözölte a gyerekeket, külön kiemelve az újonnan iskolába lépő hatvankét elsőst, akiket név szerint is bemutatott csakúgy, ahogy a tantestület új pedagógusait is. Miután az intézmény vezetője átadta az első osztályok képviselőinek a tantermük kulcsát, köszönetet mondott mindenkinek, aki az intézményvezetői pályázatát támogatta, és jó munkát kívánva megnyitotta a 2014/2015-ös tanévet.

Karsay Ferenc alpolgármester az évnyitó után lapunknak kiemelte, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi vezetőivel napi munkakapcsolatban állnak, a problémákra közösen keresik a megoldásokat, de amikor szükséges, az országos szervezettel is konzultálnak. A nyáron elvégzett munkákról elmondta, hogy mint az intézmények épületeinek fenntartói, végre eljutottak oda, hogy a felújítások középpontjába a sportpályák kerülhettek, így a megszokottnak tekinthető festéseken, a homlokzati szigeteléseken, nyílászáró- és burkolatcseréken kívül hat-hét iskolai sportpálya is megújulhatott.

Hozzátette: ha az önkormányzat az intézményekben megteremti azokat a műszaki feltételeket, amelyek a tartalmat, a szellemiséget és a tudást szolgálják, akkor a kerület iskoláiba jó érzés bejönnie tanárnak, gyereknek és szülőnek egyaránt.

A Hugonnai Vilma Általános Iskola tanévnyitóján részt vett Mátésné Pataki ?gnes, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest XXII. Tankerületének igazgatója, Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese, Horváthné Fükő Zsuzsanna, az Egyesített Óvodák vezetője, László Istvánné, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke és Sebes Gábor, az Oktatási és Informatikai Bizottság elnöke.

Gondtalan, eredményekben gazdag és jókedvű tanévet kívánok minden szorgalmas diáknak! - tolmácsolta Szabolcs Attila polgármester szavait Sebes Gábor. Ezután Karsay Ferenc alpolgármester üzenetét adta át a diákoknak, a szülőknek és a pedagógusoknak. Mint mondta: - Az iskolákat most is magunkénak érezzük, pedig hivatalosan már nem az önkormányzat a fenntartó. A tanévnyitó ünnepségen az iskola egykori tanulója, Leblanc Győző operaénekes is részt vett. A kisebb és nagyobb diákok mellett a műsorban Szűcs József pedagógus és énekes is fellépett. A műsorszámok után Fogarassy Attiláné közoktatási, pedagógiai és minőségügyi szakértő beszélt a Köznevelés az iskolában címet viselő intézményfejlesztési programról. Az európai uniós finanszírozású pályázaton az iskola is nyert, ezért a tanévnyitó ünnepség egyben projektnyitó is volt. Tamaskáné Fekete Erika, az intézmény igazgatója elmondta az évnyitón, hogy ezen a pályázaton kívül az iskola részt vesz a Határtalanul! programban, húsz hetedikes kisdiák jövő év májusában Erdély nevezetességeivel és az ott élő magyarok életével, hagyományaival ismerkedik majd egy héten keresztül. A közel 700 ezer forintos támogatás fedezi az úti- és szállásköltségeket. Az ünnepély azzal zárult, hogy az igazgatónő az elsősök ruhájára feltűzte az iskola jelvényét, ezzel hugonnais diákká fogadta őket.

(Tamás-Viszkocsil)


Egyre többen a Demjénben

Négy első osztállyal indul az idei tanév a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolában. Az ünnepélyes megnyitón részt vett és beszédet mondott Bencze Péter igazgató, aki a felújításokról a jövőbeli tervekről beszélt, majd Karsay Ferenc alpolgármester a közös munkát és az eddigi sikereket emelte ki. Igei köszöntővel nyitotta meg a tanévet dr. Szabó István püspök, ezt követően a 4. évfolyam műsorát tekinthették meg a szülők. Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszéde után Németh Zsolt a parlamenti bizottság elnöke is szólt a megjelentekhez. Az elsősök köszöntése és név szerinti bemutatása után Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos koncertje, majd lelkészi áldás zárta az évnyitót. (V.D.)