Ugrás a tartalomra

Vízifutball-honosítás Budafokon és Kistétényben

2015. január 28. szerda
Vízifutball-honosítás Budafokon és Kistétényben

Pokorny József, Cermann József, Schleiher Gyula, Rőmer Károly, Wiesner Károly, Pokorny Ödön, Novégh Károly. A névsor nem más, mint a Budafok-Kistétény SE 1904-es legénysége. Korábbi lapszámunkban a magyar vízilabda-bajnokság 110. évfordulója alkalmából emlékeztünk meg róluk. Folytatásként nézzük, mennyire volt úttörő szerepe a csapatnak a sportág meghonosításában.

Magyarországon egyfajta kiegészítő sportágként jelent meg a vízilabda, művelői többnyire mással is foglalkoztak, a Budafok-Kistétény SE kapitánya, Pokorny József például a Ferencváros gólkirály futballistája volt. Ezért is számított komoly fegyverténynek, hogy a Fradi első vízipólócsapatát az első bajnoki mérkőzéseken sikerült megvernie a mi csapatunknak. Presztízsmeccs volt ez a javából, hiszen a győzelem azt jelenette, hogy a bronzérmet sikerült megszerezni a négyindulós megmérettetésen. Jellemző adat, hogy a vízilabda magyarországi elterjedése is tulajdonképpen egy Budapesten dolgozó atlétaedzőnek köszönhető. Harry Perry a korabeli ifjúságra jellemzően képességei alapján több sportágat is művelt, az atlétika volt az erőssége. A hazájában, Angliában elterjedő labdarúgást is kipróbálta, fizikai felkészültségének - jó futókészség - köszönhetően örömmel játszotta. A korabeli leírások alapján ő lett az első magyar nemzeti labdarúgó játékvezető. A derék szakember hozta magával 1898. karácsonyán azt az új labdát, amellyel a szigetországban már javában játszották - ahogy akkor ott hívták - a vízifutballt. A Magyar Úszó Egylet (MÚE) nem is sokat teketóriázott, tagjai azonnal kipróbálták a játékot. Mint arról beszámoltunk, az első nyilvános mérkőzést 1899 július 30-án Siófokon játszották. Nem kellett sokat várni az első nemzetközi megmérettetésre sem, a MUE, Bécsben a Wiener Athletiksport Club együttesével játszott.

1904-ben jött el az idő, hogy megszervezzék az első, hivatalos magyar bajnoki küzdelemsorozatot, amelynek mezőnyéből - miért, miért nem, de - hiányzott a honi sportágteremtő MUE gárdája. Ott volt viszont a kezdetek kezdetén a Balatoni Uszó Egylet (BUE), a Posta-takarékpénztár SE, és a Ferencváros, valamint a Kistétény-Budafok SE, vagyis a mi pólócsapatunk legénysége! Az első pontvadászat egyébként a BUE sikerét hozta. A balatoniak nemhogy pontot nem vesztettek, de még gólt sem kaptak, hiszen a három lejátszott mérkőzés után 17-0 volt a gólkülönbségük. Azóta, - az I. világháború három esztendejének kivételével - minden alkalommal avattak bajnokot a magyar vízilabda-bajnokságban. (Folytatjuk)

(VH)