Ugrás a tartalomra

Jubileumi kiállítás az ART-ÉR-rel

2014. május 23. péntek
Jubileumi kiállítás az ART-ÉR-rel

Köszöntők sorával nyílt meg a tízéves ART-ÉR Művészeti Egyesület kiállítása a Nagytétényi Kastélymúzeumban. A megnyitón a múzeum igazgatója, a 40. Budafok-Tétény Tavaszi Fesztivált szervező Klauzál Ház részéről Fogarasi Lajos és Herendi Péter mondott beszédet.

Tíz évvel ezelőtt tíz huszonkettedik kerületi fiatal művész megalapította az ART-ÉR Művészeti Egyesületet. Elnyerték az önkormányzat művészeti ösztöndíját, és ma már huszonöten vannak. Mindannyian művészeti egyetemet végeztek, ki a Képzőművészeti, ki az Iparművészeti Egyetemen tanult, van közöttük festő, szobrász, grafikus, keramikus, textiles, fotós, ötvös, forma- és üvegtervező. Hivatásukat életvitelszerűen gyakorolják, sokan emellett tanítanak is - összegezte röviden a tényeket megnyitóbeszédében Herendi Péter képzőművész, majd hozzátette, hogy az erő, amely összetartja e fiatal művészekből álló társaságot, a személyes kötődés. Mint mondta, négy házaspár alkotja a "kemény magot", ők munkájukon kívüli szabadidejüket is együtt töltik, a hétköznapokon is barátok, de a többiekkel is együtt gondolkodnak, közös kiállításokat és művésztelepeket szerveznek.

Hozzátette: régi álmuk vált valóra, amikor 2013-ban birtokba vehették a Záborszky kúriát, ahol kollektív műtermükben közösen alkothatnak.

Filotás Viktóriától, az egyesület elnökétől megtudtuk, hogy többen tanultak együtt az egyetemen, de sokan közülük már gyermekkorukban ismerték egymást, hiszen a kerületi Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában sajátították el a művészet alapjait, ahol kerületünk művészeitől, többek között Radóczy Máriától és ?“csay Károlytól is tanultak. A Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata, a Képző- és Iparművészeti Közalapítvány és a Savoyai Jenő Asztaltársaság által kiírt pályázatokon rendszeresen sikerrel vesznek részt, és ez nagyban hozzásegíti egyesületük tagjait, hogy eleget tegyenek a meghívásoknak, kiállításokat szervezzenek.

A művészeti közösség másik alapító tagja, Kaintz Regina elmondta, hogy jelenleg Zsámbékon, a Lámpás Galériában van még egy május végéig tartó kiállításuk. Terveik között említette az Art 911 Galériában és az őszi borfesztiválon való megjelenést, valamint egy katalógus kiadását is.

T. A.