Ugrás a tartalomra

Sportösztöndíj az Év sportolójának

2014. október 30. csütörtök
Sportösztöndíj az Év sportolójának

Idén is három kerületi sportoló diák vehette át a Vitéz Pokony Endre Sportösztöndíjat a Városháza Dísztermében. Egyikük, Czegle Fanni szinkronúszó már három hónapos korában megismerkedett az uszodai élettel. Szüleivel babaúszásra jártak, ahol Karsay Ferenc polgármester tanította meg Fannit úszni.

- Miért kezdtél el szinkronúszásra járni?

- Hatéves koromban éreztem úgy először, hogy az ide-oda úszás a medencében rendkívül unalmas. Amikor a szomszédos medencében megláttam a szép úszódresszben táncoló lányokat, egyből megtetszett ez a sportág. Már tizenkét éve a H2O Synchro SE-ben sportolok.

- Legnagyobb eredményeidet párosban érted el, de csapatban is versenyeztél már, melyiket szereted jobban?

- Mindkettőt szeretem, sajnos egy szinkronúszó csapat nehezebben áll össze. Nyolc-tíz lánynak kell ilyenkor a verseny előtti időszakban ugyanabban az időben ráérnie, és ezt nagyon nehéz összeegyeztetni. 2010 őszétől kezdtem el együtt dolgozni jelenlegi páros társammal, akkor még utánpótlás korosztályban, duó versenyszámban. 2011-ben megvédtük a bajnoki címünket és kvalifikáltuk magunkat a korosztály legrangosabb versenyére, a Comen Cupra, ahol 23 ország nemzeti válogatottjai közül a 9. helyen végeztünk. Amióta Scwarcz Anettel párosban versenyzünk, a belföldi korosztályos versenyeken mindig első helyet érünk el.

- Nemzetközi szinten is számon tartanak titeket, milyen eredményeket értetek el ott?

- Isztambulban 2011-ben utánpótlás, Pozsonyban, illetve Rijekában 2012-ben junior kategóriában lettünk elsők. Reményeink szerint a sikersorozatunk hazai és nemzetközi szinten egyaránt folytatódik.

- A medence szélén álló közönség mindig tátott szájjal nézi a táncotokat, hogy tudjátok ennyi ideig visszatartani a levegőtöket?

- A víz alatt ki kell bírnunk 25 vagy 50 métert egy levegővel, sok gyakorlás kell hozzá. Olyan 14-15 évesen már teljesíteni tudtam ezt.

- A Szinkronúszó Szövetség 2013-ban az Év sportolójának választott. A versenyekre hogy készültök, és hogy építitek fel a kűröket?

- Egy verseny több elemből áll, rövid és hosszú, kötelező és szabadon választott elemekkel készülünk. Az edzőnkkel együtt találjuk ki a koreográfiát. A zene választásánál általában a témához keressük meg a legmegfelelőbb számot, de volt már példa arra is, hogy egy slágerhez készítettünk gyakorlatot.

- Az önkormányzat által odaítélt ösztöndíj pénzzel is jár, tudod már, hogy mire költöd?

- Szeretnék Kanadába utazni, tapasztalatokat gyűjteni, mert ott világviszonylatban nagyon jók a szinkronúszók. Lenne rá lehetőségem is, mert egy magyar szinkronúszó lány, aki a világbajnokságra érkezett hazánkba, nálunk lakott két hónapig. Ezek után felajánlotta, hogy a szüleinél lakhatnék Torontóban.

(Viszkocsil Dóra)