Ugrás a tartalomra

Tudóspalánták Rózsakerten

2014. május 23. péntek
Tudóspalánták Rózsakerten

Országos rendezvény helyszíne volt május 12-én a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola, amely egy évtizede otthona a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciájának (KGYTK). Az ország tizenkilenc településének huszonegy iskolájából ötvenöt diák érkezett, hogy kutatási témáját bemutassa.

A Természettudományi szekció versenyzői közül a harmadikos Holyba Tamás Cukorkák és egyéb nyalánkságok címmel tartott előadást, a százhalombattai Söjtöri Dániel Péter a millenniumi tölgyfáról, míg Hüse Marcell ?ron az otthoni digitális eszközök átszervezésével foglalkozott. Az Ember és társadalom szekcióban többek között a zalabéri diákok legózási szokásairól és a zalaszentgróti lengyel menekülttábor történetéről hallhattunk értekezést, de azt is megtudhattuk, hogy miről mesélnek az egri fák.

Az országos verseny nem titkolt célja, hogy az alkotó pedagógusok a megfelelő motivációs eszközökkel önálló tanulásra, ismeretszerzésre ösztönözzék tanulóikat, és ezáltal nyitott, a kultúrát, művészetet értékként kezelő, tudományos meggyőződésű, nem manipulálható, szuverén egyéniségeket neveljenek.

Karsay Ferenc alpolgármester megnyitóbeszédében kihangsúlyozta: vezetőként tisztában van azzal, hogy egy település akkor él, ha benne közösségek működnek, melyek legfontosabb pillérei az iskola és az egyház. Örül - mondta -, hogy a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolában e kettő találkozik.

Az iskola fenntartója nevében dr. Németh Géza, a Budapest-Budafoki Református Egyházközség gondnoka köszöntötte a résztvevőket. A Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar tudományos diákköri bizottságának elnöke kiemelte: a tematikát végignézve látja, hogy néhányan olyan komoly témákkal foglalkoznak, amelyek címüket tekintve akár egy országos egyetemi konferencián is szerepelhetnének.

Miután Bencze Péter, az intézmény jelenlegi vezetője ígéretet tett arra, hogy ezt a hagyományt töretlenül ápolni fogják, Nagyné Bitter Ilona, az iskola korábbi igazgató asszonya, címzetes igazgató kapott szót, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az idei, 13. alkalommal megrendezett versennyel is a közjót, a kutatói utánpótlás-nevelés ügyét kívánják szolgálni.

A Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola rendezésében és a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola szervezésében megvalósult egész napos konferencia érdemi része Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnöke által tartott tízperces előadást követően kezdődött el. A zsűri elnöki tisztét dr. Zsolnay Józsefné dr. Mátyási Mária egyetemi docens, a Pannon Egyetem MFTK Neveléstudományi Intézet igazgatója töltötte be.

(Tamás Angéla)

A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola 8. b osztályos tanulói, Korda Viktória és Szikra Benedek a "10-14 évesek mobiltelefon-használata internetes alkalmazásokban" című előadásukkal első helyezést értek el, továbbá hat dorogi és négy zalabéri tanuló, valamint egy-egy nagykanizsai, balmazújvárosi, székesfehérvári, orosházi és dunaújvárosi ifjú kutató is elsőként végzett a versenyen.