Ugrás a tartalomra

Harcművészet a Kossuthban

2015. március 12. csütörtök
Varga József 6 danos karatemester a kemény munka híve
Harcművészet a Kossuthban

Másfél évtizede kezdtek apró gyerekek karatézni a Kossuth iskola tornatermében. Azóta számos éremtulajdonos nőtt ki innen. Két éve Varga József 6 danos karatemester irányítja itt az edzéseket a budafoki fiatalok nagy örömére, akik a sportág elsajátítása mellett önfegyelmet is tanulhatnak és magabiztosabbá válhatnak. A munkát egy "másik Varga" kezdte meg tizenöt évvel ezelőtt a XXII. KTSE égisze alatt. Varga László két évvel ezelőtt hunyt el és jó barátja, Varga József - aki addig is tartott edzéseket az egyesületnél - megígérte neki, hogy továbbviszi a klubot.

- A barátommal hobbinak tartottuk ezt a tevékenységet, mert szerettünk gyerekekkel foglalkozni, most is nagyon élvezem ezt a munkát - mondta az utód. - Természetesen hiányzik Laci, de boldog vagyok, hogy folytathatom az általa megkezdett utat, ami nagy lekötöttséget jelent. Én csak a kemény munkában hiszek, mert akkor jönnek az eredmények.

- Milyen eredmények születtek az utóbbi időszakban, és hányan járnak az edzésekre?

- Félszázan járnak hozzám, többnyire kossuthosok, főleg alsó tagozatosok, de van középhaladó és haladó csoportunk is. Ez utóbbiakba a tizenhat-tizenhét évesek tartoznak. Elsősorban fiúk űzik ezt a sportágat, de van sok lányunk is, akik szintén sikereket érnek el. Tavaly öt magyar bajnoki címet nyertek tanítványaim, néhány nevet érdemes megemlíteni az elmúlt évek eredményei alapján: Mátrai Bence Európa-bajnoki negyedik helyezettünk, többszörös magyar bajnok, vagy Varga Bonifác, Terenyei Márk, Bartók Réka, Sándor Csenge, a kisebbek közül pedig Szőllősi Tibor, Nagy Gergely és Rácz Petra. Öröm velük és a többiekkel is dolgozni, mert sok az ügyes gyerek.

- Népszerű a karate a kerületben?

- Úgy látom, igen, mert a szülők szívesen hozzák ide gyermekeiket, akik jól érzik itt magukat. A sportág a testi mellett a lelki fejlődést is elősegíti, fejleszti a mozgáskoordinációs készséget, önfegyelemre tanít és magabiztosságot ad. Mi a shotokan stílust tanítjuk. Ez igazi küzdősport, tehát a küzdésre is tanít. A budafoki szülők szerencsére vevők erre.

- Milyen versenyek, programok várnak az idén a versenyzőire?

- A legfontosabb, az országos bajnokság április 11-én Budapesten lesz, innen is jó helyezéseket várunk. Május elsejétől Zánkán edzőtáborozáson vesznek részt tanítványaim, június végén pedig Tatán, nemzetközi táborban. ?sszel egy japán mestertől tanulhatnak kumitét.

(Temesi László)