Ugrás a tartalomra

A Művészetek Palotája vendége volt Budafok-Tétény

2014. november 26. szerda
A Művészetek Palotája  vendége volt Budafok-Tétény

Délelőtt a Cifra Palota elnevezésű programsorozat részeként a Misi Mókus kalandjai című bábjátékot adták elő a "Színes kezek" (Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola báb- és drámatanszak) hallgatói. Ezt követően az iskola néptánccsoportja, majd a Spicc & Flex Táncegyüttes mutatkozott be a könyvesbolt előtti téren.

A délelőtti programon való részvétel mindenki számára ingyenes volt. A Cifra Palota rendszeresen azokat a családokat várja, amelyek aktívan, tartalmas programokkal szeretik eltölteni az időt: a kisgyerekes családok számos kreatív, zenei és mesés foglalkozáson vehettek részt.

Délután 6-tól vette kezdetét a kerület és a kerületi borászok számára bemutatkozási lehetőséget biztosító állófogadás, amelyen a Debreczeni & Ferenczi Családi Borászat, a Garamvári Szőlőbirtok, a Lics Pincészet és a Törley Pezsgőpincészet képviselte Budafok-Tétényt. Karsay Ferenc polgármester köszöntője után a Vanmocselló együttes zenélt, majd Szalai Gyula sommelier mesélt a római kori (Campona) és a középkori borkultúráról (Premontrei szerzetesrend), Savoyai Jenő hercegről, a sváb telepesekről, a XIX. századi nagy bor- és pezsgőkészítő dinasztiákról, a filoxéravészről, a kerületben található egyedülálló pincerendszerről és borászati képzésről, valamint bemutatta a jelenlevő pincészeteket is.

Ezt követően Szabolcs Attila országgyűlési képviselő röviden ismertette a "Budafok Budapest Bornegyede" koncepciót, majd kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség a megjelent borászokkal állófogadással, borkóstolással egybekötve.

A borkóstolás közben üde színfoltként jelent meg Juhász Kata Társulata, akik egy kortárs táncbemutatóval készültek a közönség soraiból előlépve.

A koncert előtt a kerületi Promontor TV Budafokról készített kisfilmjét vetítették le a Hangversenyteremben, majd Karsay Ferenc polgármester invitált minden jelenlévőt a jövő évi 26. Budafoki Pezsgő-és Borfesztiválra. Eztán kezdetét vette Gyöngyösi Ivett zongoraművész és a Budafoki Dohnányi Zenekar közös koncertje. Hollerung Gábor vezényletével Webern Passacagliáját (op. 1), Schumann a-moll zongoraversenyét (op. 54), valamint Brahms-Schönberg g-moll zongoranégyesének zenekari átiratát hallgathatta a közönség.

(Salamon Judit)