Ugrás a tartalomra

Rudolf Péter csaknem két évig Kossuthkiflin élt

2015. március 12. csütörtök
A Duna Televízió március tizenötödikén tűzi műsorára a Fehér Béla regényéből készült sorozat első részét
Rudolf Péter  csaknem két évig  Kossuthkiflin élt

Hamarosan "belekóstolhatunk" a Kossuthkiflibe, hiszen március 15-én, vasárnap este Pozsonyból elindult az a postakocsi, amely hat hét múlva érkezik meg Debrecenbe, és a hosszú, kalandos útról filmes beszámolót kapunk a hétvégeken a Duna Televízióban. A Kossuthkifli című, nyolcszázmilliós költségvetésű, hatrészes kosztümös filmet Rudolf Péter rendezte. Az első rész ünnepi vetítése alkalmából beszélgettünk a kerületünkben is többször fellépő népszerű művésszel.

- Kétévi munka gyümölcse érett be tavaszra, addig szinte naponta Kossuthkiflin élt"Ś

- Igazán nagy falat volt, mert több száz órányi nyersanyagot vettünk fel néhány hónap alatt, az utómunkák húzódtak el sokáig. Amikor elolvastam Fehér Béla történelmi regényét, tudtam, hogy ezt a filmet meg kell csinálnom. Megfogott benne, hogy mennyi rétege van, lehet rajta sírni és nevetni is. A magyar történelem egy csodálatos időszakába beágyazott történet, helyenként népmese, kísértethistória és Jókai-paródia, de rólunk szól. A hatrészes, kosztümös tévésorozat az 1848-49-es szabadságharc alatt játszódik, és a különféle kalandokba keveredő hőseink sorsát követi nyomon. A sok humorral átszőtt, kalandos filmben száz színész â?’ köztük Haumann Péter, Reviczky Gábor, Nagy-Kálózy Eszter, Kálloy Molnár Péter, Trokán Nóra, Lengyel Tamás és Kőszegi ?kos â?’ kapott szerepet, a zenét Hrutka Robi írta. A film tele van számítógépes trükkökkel. A történetben gyakran felbukkanó misztikus figurákat, lelkeket, furcsa szerzeteket komputer segítségével teremtettük meg.

- Nem ez az első filmje. Színészként hogyan evezett a rendezés területére?

- Mindig érdekelt a rendezés. Először Marton László biztatására a Dühöngő ifjúság című darabot rendeztem meg 1992-ben a Pesti Színházban, nyolc évvel később pedig jött az ??vegtigris című film, ami közönségsiker lett.

- Amióta rendez, más szemmel nézi a játékfilmeket?

- Még tudatosabban nézem. Felfigyelek a megoldásokra, de egy igazán jó filmnél hagyom magam az élménnyel sodortatni. Arra azért mindenképp megtanított a rendezés, hogy az előkészítés fontosságára jobban odafigyelek, mert ez az a fázis, aminél a legtöbb pénzt lehet megspórolni. Ugyanígy fontosak az utómunkák is, hiszen sok minden ilyenkor dől el. Igen izgalmas a vágás, mert ritmusra, pontosságra tanít. Nehéz volt elengedni a hat részt, jó lett volna kicsit eltávolodni tőlük, majd újra visszatérni hozzájuk. Azokban a hónapokban, amikor szinte a vágószobában éltem, nem volt egyszerű átállni az esti színházi előadásokra.

- A filmbemutató után végre megpihen, vagy tovább pörög?

- Azt szoktam mondani, azért pörgök, hogy ne lustálkodjak. Néha a családdal az ?rségben pihenjük ki magunkat, csaknem húsz éve van ott házunk. Ha lejutunk, Robinson-életet élünk, teljes harmóniában a természettel.

- Közismert, hogy szeret focizni, a színészválogatott oszlopos tagja. Figyelemmel kíséri a világ futballját?

- A világbajnokságot tavaly rendszeresen néztem. A külföldi nagyobb bajnokságok meccseit is figyelemmel kisérem, a Real Madrid és Ronaldo a kedvencem. Természetesen szurkolok a magyar válogatottnak is. Egyébként elég sportos család a miénk, a feleségem atletizált, Szonja lányom párbajtőrözött, Olivér fiam focizott.

- A szüleitől örökölte a sport szeretetét?

- Pedagógusok voltak, akikhez a történelem és az irodalom állt a legközelebb. A vers szeretetét korán belém oltották, nem véletlen, hogy az iskolában állandóan szerepelni akartam, sok ünnepségen és versenyen léptem fel. Szüleim igen tisztességes emberek, akikre büszke vagyok. Szép nagy "puttonyt" tettek a hátamra"Ś

(Temesi László)