Ugrás a tartalomra

Megmentik a Czuba-Durozier-kastélyt

2014. október 30. csütörtök
A kerületi baptisták közreműködésével alakítanának ki kollégiumot és közösségi teret a felújított, romantikus stílusú épületben
Megmentik a Czuba-Durozier-kastélyt

A XXII. kerületi önkormányzat régóta keresi a megoldást a folyamatosan pusztuló Czuba-Durozier-kastély megmentésére. Németh Zoltán, a körzet képviselője már évek óta szorgalmazza az épület közösségi célú megújítását. A kerületben két helyen is működik baptista egyház, az egyik imaház éppen a Péter-Pál utcában, a kastély szomszédságában áll. ͍gy jött az ötlet, hogy a tavasz folyamán Karsay Ferenc polgármester és Zugmann Péter alpolgármester felkeresse a helyi egyházközösség vezetőjét, és elkezdődjenek a tárgyalások.

A különleges épületet W. H. Czuba-Durozier Magyarországra települt francia iparos építtette maga és a családja számára. A kastély pincéjében a tulajdonos konyakgyárat hozott létre Ulbrich Gyulával közösen. A gyönyörű ház 1884 és 1887 között készült el a francia romantikus építészet stílusjegyeinek felhasználásával. W. H. Czuba-Durozier 1920-as években bekövetkezett halála után a gyár is hamar megszűnt, az épületet pedig eladta a család. Az ezt követő többszöri tulajdonosváltás után a kastély Bathó Kálmán budafoki közjegyzőé lett, tőle vették el és államosították 1950-ben, mikor Budafokot Budapesthez csatolták. Előbb nyolc-, majd tizenhat lakásos társasházzá alakították. A szocializmusra jellemző "műgonddal" végzett felújítások során az egykori díszítőelemek szinte mind megsemmisültek, eltűntek, vagy lefestették őket. A benne található lakások ma már enyhén szólva is korszerűtlennek minősülnek.

Az épület felújítása és hasznosítása a tervek szerint európai uniós támogatással kezdődhet el. Az elképzelések között szerepel egy tizenhat lakásos kollégium kialakítása és egy közösségi tér létrehozása, ahol a kerület fiataljai hasznosan tölthetik el szabadidejüket. Szeretnének klubokat, ifjúságvédelmi, életvezetési, művészettel, zenével kapcsolatos programokat szervezni a kastélyban. Az épület alatti területen szintén hasznosítanának ingatlanokat, itt szabadtéri programok szervezésére alkalmas teret hoznának létre a fiatalok számára.

Az önkormányzat és a Magyarországi Baptista Egyház érdekei is ugyanazok, a kastély felújításával új funkciót kapna az épület, a korabeli stílusjegyek megtartásával. Zugmann Péter alpolgármester a főváros által kiírt tematikus fejlesztési program lehetséges barnamezős beruházási projektjei közé felveendőnek találta a Czuba-Durozier-kastély megújítását. A megírt és beadott fejlesztési programot a főváros elfogadta, így már csak az európai uniós forrásra várnak a felek.

Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke elmondta: az egyház fő célja a többi egyházhoz hasonlóan az értékteremtés az ifjúság, a családok és a település számára. A tervek között szerepel egy 16 lakásos kollégium kialakítása és egy közösségi tér létrehozása, ahol a kerület fiataljai hasznosan eltölthetik el szabadidejüket. Szeretnénk klubokat, ifjúságvédelmi, életvezetési, művészettel, zenével kapcsolatos programokat szervezni - tette hozzá Papp János. A cél az, hogy a virtuális kapcsolatteremtést felváltsa a személyes kapcsolat - folytatta Németh Zoltán alpolgármester, a térség önkormányzati képviselője, aki bízik abban, hogy az elképzelés módot nyit a kastély régóta várt megújítására és közösségi létesítmény kialakítására.

- A kastély alatt, közvetlen szomszédságában található még két ingatlan, mely szintén része a pályázatnak. Ezek a hasznosítás után szabadtéri közösségi funkciót láthatnak el - mondta Németh Zoltán.

(Viszkocsil Dóra)