Ugrás a tartalomra

Kossuthosok szavalták a legjobban Romhányit

2015. március 12. csütörtök
A Nagytétényi Polgári Kör ismét szavalóversenyt és koszorúzást tartott Romhányi József költő-író születésnapján
Kossuthosok szavalták a legjobban Romhányit

A Szelmann Házban hét kerületi általános iskola versmondói mérték össze tudásukat a Romhányi József szavalóversenyen. - A kacagtató, ironikus költeményekben saját emberi gyengeségeinkre is ráismerhetünk - jellemezte Romhányi József állatverseit Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke. A civil szervezet a Baross Gábor Általános Iskola szervezésében már 11. alkalommal hirdette meg a rendezvényt, a költő nőnapi születésnapjához igazítva.

Az esemény kezdetén Lászlóné Varga Éva köszöntötte a versenyzőket és a vendégeket, köztük az iró lányát, Romhányi ?gnest és Karsay Ferenc polgármestert, majd a nagytétényi születésű Romhányi József munkásságát méltatta. Kiemelte, hogy Romhányi költő, író, műfordító, dramaturg és művészeti vezető volt, de életét végigkísérte a muzsika is. Műveiben rámutatott a magyar nyelv nagyszerűségére, briliáns humorán, szófacsarásain a sokszor megfogalmazott bíráló szavai ellenére is nevettünk. Igazán híressé és népszerűvé az animációs filmek tették. Bravúros verselési technika, szó- és rímjátékok jellemzik szövegeit. Ezt követően Lászlóné bemutatta a zsűrit is. Az elnöki tisztet Romhányi ?gnes látta el, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa. Mellette Rigó Béla, Romhányi József barátja, társszerzője, Németh Zoltán alpolgármester, Sebes Gábor, a kulturális bizottság elnöke és Szakács Edit, a nagytétényi könyvtár vezetője volt tagja a zsűrinek. Monostoriné Szeleczky Gabriellától, a szervező Baross iskola tanárától megtudtuk, hogy három kategóriában írták ki a versenyt. Legtöbben az 5-6. osztályosok közül indultak ebben az évben. Sok állatvers hangzott el, hosszabb és rövidebb lélegzetűek, izgatottabb vagy nyugodtabb előadásban. Legtöbbször korosztályukhoz illő költeményt választottak a versenyzők, és voltak színészi képességeket csillogtató szavalók is. A díjkiosztón Romhányi ?gnes is mindenkinek gratulált, mert mint mondta, pontosan tudja, hogy ezeket a verseket nagyon nehéz előadni. Érdekesség, hogy mindhárom korcsoportban a Kossuth iskola versmondói nyertek, ráadásul az alacsonyabb évfolyamon tanuló diákok. Harmadik éve hagyomány, hogy a verseny után megkoszorúzzák a Romhányi József utcában a költő emléktábláját. Idén Romhányi ?gnes és a Nagytétényi Polgári Kör nevében a helytörténeti kör vezetője, Kludák Erzsébet is elhelyezte koszorúját. Lászlóné Varga Éva örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat segítségével sikerült a Koltói Anna utcát átnevezni Romhányi József utcára.

(KK)


Eredmények

3-4. osztály: I. Vizeli Petra 3. o. - Kossuth iskola, II. Ézsiás Csillag Ramóna 4. o. - Bartók iskola, III. Váradi Levente 4. o. - Baross iskola.

5-6. osztály: I. Szabó Borbála ?gnes 5. o. - Kossuth iskola, II. Kazup Krisztián 5. o. - Baross iskola, III. Cselenyák Luca 6. o. - Bartók iskola.

7-8. osztály: I. Tóth Fanni 7. o. - Kossuth iskola, II. Gáspár Lilla 8. o. - Herman iskola, III. Berkó Dávid 7. o. - Hugonnai iskola.