Ugrás a tartalomra

Új lehetőségek a kerületi idegenforgalomban - legyünk Budapest bornegyede!

2014. szeptember 26. péntek
?lláspont - Karsay Ferenc alpolgármester
Új lehetőségek a kerületi idegenforgalomban - legyünk Budapest bornegyede!

Kerületünkön is áthalad az egykori Római Birodalom Pannonia tartományának a határa, latin nevén a limes. A Magyar Limes Szövetség régi törekvése, hogy a limes magyarországi szakasza is felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára. A Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy- Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része Magyarország is.

A Magyar Limes Szövetség az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megjelentette "a Magyar Limes világörökség vonzásában" című, a Duna menti programját bemutató kiadványát. Ennek angol nyelvű változata is előkészítés alatt áll. A kiadványon kívül nemzetközi honlap létrehozásával és a szakvásárokon való megjelenéssel szeretné a szövetség a Duna-mente egységes turisztikai kínálatát bemutatni és elősegíteni értékesítését. Ehhez keresnek partnereket. Az önkormányzat is részt fog venni a feltételeit meghatározó tanácskozáson.

A Magyar Limes Szövetség célja, hogy az értékesítés közvetítéséből származó hasznot visszaforgassa a Duna-mente reklámozásába, hogy a magyarországi limes-szakasz is a világörökség részévé válhasson. Ha sikerül felkerülni az UNESCO világörökségi listára, az a nemzetközi tapasztalatok szerint jelentős idegenforgalmi növekedést eredményez. Ez jelentős versenyelőnyt biztosíthat a helyi vállalkozásoknak is. Ezért az önkormányzat igyekszik bevonni a szóba jöhető kerületi szolgáltatókat, a turizmus szereplőit az előkészületekbe.

De nemcsak a külföldi, hanem a belföldi érdeklődők figyelmét is jobban kisvárosunkra irányíthatnánk. Még mindig nincs eléggé összehangolva a turizmusban érdekelt vagy érdekeltté tehető vállalkozások programja, nincs egységes marketing. Időről időre vannak jó kezdeményezések (úgynevezett klaszter létrehozása, vagy turisztikai térkép kiadása), de ezek nincsenek rendszerbe szervezve, és a kezdeti lelkesedés is nemegyszer elhal. Pedig a kerületi pincék is lehetnének legalább annyira vonzóak, mint a belvárosi romkocsmák, amelyekre most már komoly ipar épül az utazásszervezők és szállásadók bevonásával. Az önkormányzat a szervezésben és a marketingben tud segítséget nyújtani, de ehhez szükséges az érintett vállalkozók egységesen támogatott álláspontja. Az érdemi munkát ugyanis a borászatban és vendéglátásban tevékenykedőknek kell elvégezniük. Mindenképpen érdemes élni a lehetőségekkel, mert új munkahelyek jöhetnek létre. Lics Judit kerületi borászunk felhívásával teljes mértékben egyetértek: Legyünk Budapest bornegyede!