Ugrás a tartalomra

Fontos változás jön a civil szervezetek életében

2014. szeptember 26. péntek
NAV közlemény
Fontos változás jön a civil szervezetek életében

A magánszemélyek május 20-áig már döntöttek arról, hogy kinek ajánlják fel személyi jövedelemadójuk 1%-át. Most a civil szervezeteken a sor, hogy a kedvezményezetti feltételek igazolásával a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon keresztül hozzájuthassanak az összegyűlt adományokhoz. Sőt, jogszabályváltozás miatt már a 2015-ös esztendőre is gondolniuk kell.

Az idén több mint 9 és félezer fővárosi és Pest megyei civil szervezet részére érkezett személyi jövedelemadó felajánlás, együttesen 3,5 milliárd forintot meghaladó összegben. A NAV a potenciális kedvezményezetteket szeptember 1-jéig tájékoztatta a várható összegről és azokról a törvényi feltételekről, amelyek meglétét a levél kézbesítését követő 30 napon belül - a 1437A adatlapon - igazolniuk kell. A kedvezményezetté válás feltétele, hogy a belföldi székhelyű szervezet legalább a rendelkezés évének első napját megelőző két évben szerepeljen a bírósági nyilvántartásban, nyilatkozata szerint közhasznú tevékenységet végezzen, továbbá közvetlen politikai tevékenységet ne folytasson.

Fontos változás, hogy a felajánlások felhasználásáról szóló jogszabály módosítása miatt 2015-től már csak azok a szervezetek részesülhetnek a személyi jövedelemadó 1%-ából, amelyek előzetesen regisztráltatták magukat a NAV-nál.

Azok, amelyek az idén felajánlást kaptak, az előzetes regisztrációs igényüket a 1437A adatlapon jelezhetik. Külön regisztrálniuk csak azoknak a szervezeteknek kell, amelyeknek a NAV nem küldött felhívó-tájékoztató levelet (vagy mert nem részesültek felajánlásban, vagy például a két éves várakozási idő miatt csak a 2015-ös rendelkező évben lehetnek első alakalommal kedvezményezettek). Nekik a 14EGYREG elnevezésű elektronikus adatlapon 2014. szeptember 30-ig kell regisztráltatniuk. A határidő jogvesztő, a késedelem kimentésére igazolási kérelem nem terjeszthető elő.

Az előzetes regisztráció célja, hogy a feltételeket igazolt, lehetséges kedvezményezettek adószámának, nevének és székhelyének előzetes közzétételével a NAV megkönnyítse a magánszemélyek felajánlását.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága