Ugrás a tartalomra

Az ’56-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek

2018. október 29. hétfő
Október 23-án a Szelmann Háznál és a Városház téren is a nemzet hősei előtt hajtottak fejet. Este a Klauzál Házban az Ismerős Arcok zenekar és Simó József ünnepi előadásával folytatódott a szabadságharc előtti tisztelgés.
Az ’56-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek

A keddi megemlékezés Nagytétényben, a Szelmann Ház falán elhelyezett 1956-os emléktáblánál kezdődött. Az összegyűlteket László Éva Budafok-Tétény díszpolgára, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte, aki beszédében a nagytétényi 56’-os áldozatokra emlékezett.

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke Nagy Imre november 1-i, a Szabad Kossuth Rádióban közvetített szavait idézte. Elmondta, hogy a miniszterelnök beszéde egy szuverenitási nyilatkozat volt, mely napjainkban is aktuális. ,, Mi magyarok, a szuverenitást egy mindenekfelett való értéknek tekintjük.”- mondta. Felhívta a figyelmet, hogy az 1956-os forradalomra nem szabad egy levert forradalomként emlékezni, hiszen ez vezetett az 1989-es rendszerváltozásához.

Beszédét azzal a gondolattal zárta, hogy a jelenben elhangzó szuverenitási nyilatkozatok nem csak a mának szólnak, hanem a jövő nemzedékeinek, hogy Magyarország meg tudja őrizni függetlenségét, szabadságát.

Monostoriné Szeleczky Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola magyar-történelem szakos tanára Budafok-Tétény 1956-os szerepéről, hőseiről beszélt, valamint arról, hogy a forradalmi események miért voltak meghatározóak az itt élők számára.

Lázár Csaba színművész Nagy Gáspár Öröknyár: elmúltam 9 éves című művével, valamint Albert Camus 1957. október 23-án tartott beszédével emlékezett a szabadságharc eseményeire.

Az összegyűltek a Városház téren lévő 1956-os emlékműnél is fejet hajtottak, Budafok-Tétény önkormányzata, a kerületi szervezetek, egyházak és közösségek képviselői, valamint magánszemélyek is elhelyezték koszorúikat. A reggeli ünnepély a Városház téri Dr. Takács Pál emléktábla megkoszorúzásával zárult.

Este a Klauzál Házban az Ismerős Arcok és Simó József közös ünnepi műsorával emlékeztek.

A teltházas ünnepi koncert előtt Karsay Ferenc polgármester köszöntötte a vendégeket. Beszédében elmondta, hogy a zenekar témái köthetők 1956 üzenetéhez, hiszen zenéjükben a legjellemzőbb gondolatok a család és a hazaszeretet, kultúránk, értékeink tisztelete és megóvása, valamint a közösségben való létezés fontossága.