Ugrás a tartalomra

Az aerobikórák mestere

2016. január 15. péntek
Sport 22 díjat kapott Gyollainé Búzás Magdolna, a Gádor iskola földrajz-testnevelés szakos tanára
Az aerobikórák mestere

A március 12-­i ünnepi testületi ülésen adták át az önkormányzat által alapított kerületi díjakat. Gyollainé Búzás Magdolna, a Gádor Általános Iskola földrajz­testnevelés szakos tanára Sport 22 díjban részesült.

– Hol kezdte a tanári pályáját?

– A Stromfeld Aurél Általános Iskolában, 1980-­ban kezdtem dolgozni mint napközis tanár, Erzsébeten. Utána a XI. kerületben a Petőfi Sándor Általános Iskolában tanítottam földrajzot és testnevelést. A kerületbe 1990­-ben költöztünk, ekkor kezdtem el dolgozni a Gádor Általános Iskolában. Közben született öt gyermekem: egy lány és négy fiú.

– Mely korosztálynak tart órákat?

– Elsősorban az alsó tagozatos diákokat tanítom. Most, hogy a mindennapos testnevelés életbe lépett, mindennap találkozom a tanulókkal. Heti egy­egy alkalommal tömegsport-foglalkozást is tartok, melyeken rendszeresen 25­30 fő vesz részt. Nagyon szeretik a focit, az aerobikot és az atlétikát.

– Hogy történik a diákok kiválasztása és nevezése egy­egy versenyre?

– Ha van egy verseny, amit meghirdetnek, akkor a kollégák javaslatára kiválasztjuk a legügyesebbeket, és a verseny előtt felkészítő órákon gyakorolhatnak a megmérettetésig. A diákok csak a szülők írásban történő értesítése és belegyezése után indulhatnak el egy versenyen.

– Sok versenyen szép eredményeket ért el az iskola, melyek a legnagyobb érdemek?

– A legbüszkébb arra vagyok, hogy a kerületi aerobikversenyt a mi iskolánk rendezi meg már nyolcadik éve, nagy sikerrel. A versenyeredmények közül nagyon fontos az iskola életében a Budapesti Diáksport Szövetség meghívása a legutóbbi díjátadásra. A Gádor iskola bekerült azon intézmények közé, amelyek budapesti szinten a sportversenyeken a legaktívabban és legeredményesebben vettek részt. A legkisebb korosztályban a budapesti focin hatodikak, atlétikában a lányok negyedikek és a fiúk tízedikek lettek. Nagy eredmény volt számunkra a Kinder Plusz Program, amelyet a tömegsport támogatásáért hívtak életre. Ebben a programban heti egy alkalommal különféle versenyfeladatokat kell megtanítanunk a gyerekeknek, amelyekről fényképet készítünk. A budapesti regionális döntőben második helyezést ért el iskolánk. A pontgyűjtő akcióban is részt vettünk, ahol értékes sporteszközöket nyertünk a gyerekeknek.

– Miért tartja fontosnak a tömegsportot?

– A tömegsport biztosítja azt a széles alapot, amire épülhet az élsport, anélkül nem megy. Sok gyerek nem jut el az élsportig, de szeret mozogni, így nekik is biztosítani tudjuk a sportolás lehetőségét.

– Az aerobikórára visszatérve, hogy zajlik önöknél egy óra?

– Nálunk nem a klasszikus értelemben vannak az aerobikórák. Négy részből áll a foglalkozás, először bemelegítünk, aztán rövid zenés-táncos rész következik. Ezt követően nagy hangsúlyt fektetünk a helyes testtartást javító mozgásra, így ebben a részben ilyen gyakorlatokat végeznek a diákok. Az óra végén relaxációs, izomlazító gyakorlattal fejezzük be az edzést. (Viszkocsil Dóra)