Ugrás a tartalomra

Az anyákért és a csecsemőkért

2021. augusztus 04. szerda
Újabb országos elismerést kapott Kovácsné Balogh Mária kerületi védőnő
Az anyákért és a csecsemőkért

„Az Anyák és Csecsemők Védelmére” Bárczy István polgármester és Madzsar József orvos kezdeményezésére, Stefánia belga hercegnő védnökségével 1915. június 13-án megalakult Budapesten az Országos Stefánia Szövetség. Ezen belül jött létre az Európában csak Magyarországon működő Védőnői Szolgálat. A több mint százéves múltra visszatekintő szakma képviselői ma is komplex, megelőző, családvédelmi szolgáltatást biztosítanak, amely tevékenységéért Budafok-Tétény területi védőnője, Kovácsné Balogh Mária országos kitüntetésben részesült, munkáját Steller Mária-díjjal ismerték el.

A Kopp Mária által 2009-ben alapított Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány a Nemzeti Népegészségügyi Központ védőnői szakterületével együttműködve tavaly alapította ezt a védőnői díjat, amelyet a védőnői hivatás és az egyéni életpályák elismeréseként tizenkilenc megyéből egy-egy és a fővárosból két védőnő kapott meg.

A tavaly Dr. Bálint Béla-díjjal kitüntetett Kovácsné Balogh Máriát váratlanul érte az újabb elismerés, amelyet a felújított Millennium Kávéház teraszán tartott díjátadó ünnepségen vett át az országos tiszti főorvos, Müller Cecília köszöntése után.

A területi védőnő a folyamatosan változó körülmények nehézségeiről és hivatása szépségéről mesélt lapunknak.

– A vírus megnehezítette a munkánkat, nem volt egyszerű e-mailben, telefonon tartani a kapcsolatot a családokkal, sok esetben fotókat nézve tanácsot adni. Szerencsére a gyermekek státuszvizsgálatait (életkorhoz kötött fejlettségi vizsgálatok – a szerk.) és a várandós kismamák gondozását folyamatosan el tudtuk látni a tanácsadóban, nekem azonban hiányzott, hogy nem követhettem személyesen a gyermekek fejlődését saját környezetükben. Örülök, hogy a járvány lecsengésével újra lehetőségünk nyílik arra, hogy a családokat otthonaikban látogassuk – összegezte az elmúlt és jelenlegi helyzetet Kovácsné Balogh Mária.

A Védőnői Szolgálat munkatársa hozzátette: harmincnyolc éve védőnő Budafokon, és munkája minden területét egyformán szereti, de a hivatásában a legcsodálatosabbnak azt tartja, amikor megszületik a baba, akinek fejlődését iskolába meneteléig figyelemmel kísérheti.

(Tamás Angéla)

Az anyákért és a csecsemőkért