Ugrás a tartalomra

Az egyensúly költségvetése Budafok-Tétényben

2021. december 09. csütörtök
A világjárvány nem várt kihívások elé állított mindenkit. Ezért Budafok-Tétény azon dolgozott, hogy az itt élőknek stabil és kiszámítható életet biztosítson a rendelkezésére álló eszközökkel. A hivatal jól gazdálkodott.
Az egyensúly költségvetése Budafok-Tétényben

Településünk az elmúlt években megnyugtató tartalékot képzett, így a kerületben nem kellett megszorításokat bevezetni, intézményeket bezárni, a lakossági ellátások és szolgáltatások sem szenvedtek csorbát pénzhiány miatt. A decemberi képviselő-testületi ülésen szavaztak a képviselők az önkormányzat 2022. évi költségvetését megalapozó döntések meghozataláról szóló javaslatról.

A novemberben elfogadott adórendelet már most módosításra szorul. Erről is döntött a testület. Az önkormányzat közel 11 éve nem emelte az építmény- és telekadó általános mértékét. Az emelés azokat a tulajdonosokat érintette volna, akik nem laknak a saját ingatlanjukban, illetve bérbe adják másoknak. A kerületben a jelenlegi adómértékek rendkívül kedvezőnek számítanak fővárosi viszonylatban. Ugyanakkor a tartalékok pandémia alatt felhasznált részét a képviselők észszerűnek tartották ismét feltölteni. Ezért született meg a döntés a lakosságot közvetlenül minimális mértékben érintő adóemelésről. A kormány azonban úgy ítéli meg, hogy az ország gazdasági stabilitásának megőrzése miatt ennek még nem jött el az ideje. A helyi döntést ezért felülírja a központi jogszabály, ami miatt az önkormányzatok 2022-ben nem emelhetik a helyi adókat, illetve új adót sem vethetnek ki. A döntést a lakosság és a vállalkozások terheinek csökkentése, a válságból való kilábalás elősegítése érdekében hozta meg a kormány. Budafok-Tétény önkormányzata ezután is arra törekszik, hogy mindenki számára tervezhető legyen a jövő. Ezért nevezzük a 2022-es költségvetést az „Egyensúly költségvetésének”.