Ugrás a tartalomra

Az elfogadás napja a Cziffra Házban

2016. december 22. csütörtök
„Mindannyian mások vagyunk, bár egyben-másban hasonlítunk...”
Az elfogadás napja a Cziffra Házban

Budafok-Tétény közel nyolcvan fogyatékkal élő lakosa kapott meghívást a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központba, hogy családtagjaival, illetve gondozójával részt vegyen azon a programon, amelyet a kerületi önkormányzat humánszolgáltatási osztálya szervezett a Fogyatékkal élők napja alkalmából. 

A veleszületett vagy betegség, illetve baleset során szerzett, tartós egészségkárosodásban szenvedő embereket és kísérőiket Szepesfalvy Anna köszöntötte. Az alpolgármester kiemelte: az emberi természetre jellemző, hogy az ismeretlentől tart, a különbözőtől fél, ezért ez a nap jó alkalom arra, hogy megismerjük egymást és oldjuk ezeket a félelmeket. Forduljunk nyitottan embertársaink felé, és ne a különbözőséget, hanem a közös jellemvonásokat igyekezzünk egymásban felfedezni. Az életüket hátránnyal élő emberek példát mutathatnak ép embertársaiknak a kitartásból, türelemből, küzdeni tudásból és az önzetlen szeretetből. Hozzátette, hogy a karácsony közeledtével talán egymás elfogadása is könnyebbé válik.

A Hugonnai Vilma Általános Iskola tantestülete és tanulói nevében Pospischek Csilla, a harmadik osztályosok tanítója köszöntötte a megjelenteket.

– A tavalyi évhez hasonlóan az idén is a barátság, a szeretet, egymás tisztelete, megértése, a másság elfogadása jegyében állítottuk össze műsorunkat – mondta egy jelnyelvtolmács társaságában a bevezetőjében, majd átadta a színpadot a szereplőknek.

A háborgó tengert megszelídítő bátor kalózok, a harmadikosok a Karib-tengerre invitálták a nézőket, Majláth Emília Zas Lóránt Novemberben című versét adta elő, a hetedikesek pedig az Oláh Ibolya által ismertté vált Magyarország című dalt énekelték el. Az ünnepre készült műsorban versenytáncos páros táncolt vérpezsdítő latin ritmusokra, elhangzott a mozgáskorlátozott Czibere Tünde verse gitárkísérettel, az iskola furulyásai egy népdalcsokorral és karácsonyi dalokkal szórakoztatták a közönséget, míg a harmadikosok Máté Péter egyik dalát adták elő jelnyelven. Gulyás Kinga egyetemista Sztereotípiák című táncát a tantestület tagjainak palotása követte. A változatos program után a meghívottakat terített asztal és egy-egy doboz szaloncukor várta.

(Tamás Angéla)