Ugrás a tartalomra

Az önkormányzat ismét méri a repülőgépek zajterhelését

2021. július 29. csütörtök
A szabálytalan repüléseket és a megnövekedett zajt jelenteni fogják a hatóságnak
Az önkormányzat ismét méri a repülőgépek zajterhelését

A hosszas tárgyalásokkal kiharcolt iskolakör-módosítás ellenére a Budaörsi Repülőtér körüli zajterhelés alig csökkent, ezért számos környékbeli lakó juttatta el panaszait ez ügyben az önkormányzathoz. Egy korábbi fogadóóráján Karsay Ferenc polgármester is kapott ezzel kapcsolatos kérdést, amire válaszul elmondta, nem fogja annyiban hagyni az ügyet, és mindent elkövet, amit lehet, a helyzet megoldására.

Időközben viszont a lakosság is akcióba lendült, egyes helyi illetőségű Facebook-csoportokban csendes demonstrációt szerveztek a reptérhez, ahol aztán a körzet országgyűlési képviselője, Molnár Gyula vezetésével molinókon üzentek az illetékeseknek. A lakosok az üzenőfalon kívül további, kartonlapokra írt üzeneteket is elhelyeztek. Többen a pilótákat, még többen pedig a reptér vezetését bírálták, akiknek az üzenetek feladói szerint fontosabb saját gazdasági érdekük, mint a környékbeliek élete. „Az óvoda ablakai remegnek, a gyerekek felsírnak” – üzente az egyik felirat, de olyan is volt, aki azt nehezményezte, hogy a „kutyák is pánikolnak” a zaj miatt. Egy felháborodott lakó azt írta: „elég volt a törvényen kívüli felelősök cinizmusából, feleljenek a felelősök!”

Karsay Ferenc polgármester az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, megérti a lakók felháborodását, hiszen az úgynevezett tanulókör megváltoztatásáról szóló megállapodást sokan nem tartják be, és berepülnek az Erdődűlő fölé, nem fordulnak el a kamaraerdei víztorony előtt. Az önkormányzat ezért lakossági kérésre újabb zajmérést végeztet, amely július végén zárul, és a korábbiaknál részletesebb lesz. A lakók által kért pontokon mérik majd az aktuális adatokat, hogy megállapíthassák, a repülők zaja átlépi-e a megengedett határértékeket. 

– Amennyiben a határértékeket átlépték, ismét a hatósághoz fogok fordulni, és ebben újra kérem az országgyűlési képviselők segítségét is – jelentette be a polgármester. Hozzátette: azt is dokumentálni szeretnék, hogy a kisrepülők némelyike elhagyja a számára kijelölt útvonalat. Ezért a lakók segítségét kérik abban, hogy készítsenek fotókat, videókat a renitens pilóták gépeiről a pontos időpont és hely meghatározásával. (VH)

Az önkormányzat ismét méri a repülőgépek zajterhelését