Ugrás a tartalomra

Az ötvenhatos hősökre emlékeztünk

2023. október 31. kedd
Koszorúzás Budafokon, Nagytétényben és a Donát-hegyen
Az ötvenhatos hősökre emlékeztünk

Hagyományainkhoz híven több városrészünkben is megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából október 23-án. A reggeli órákben a nagytétényi Szelmann Házon lévő emléktábla előtti koszorúzási ünnepségen mondott beszédet Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke és Dindi István helytörténész, Miller Boldizsár középiskolás diák pedig Faludy György 1956, te csillag című versét szavalta el. Ezt követően a Városház tér volt a helyszíne a koszorúzással egybekötött megemlékezésnek, amelyen Karsay Ferenc polgármester, Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Bába Iván diplomata beszélt. Az ünnepségen Fodor Eszter Márai Sándor Mennyből az angyal című költeményét mondta el. Idén a Baross Gábor-telepi Polgári Kör is megkoszorúzta a helyi mártírok emlékművét a Donát-hegyen. A szabadságharcban való részvételük miatt kivégzett hősök  emléktáblájához koszorút helyezett el az önkormányzat nevében Karsay Ferenc polgármester is. A Klauzál Házban ezt megelőzően emlékestet rendeztek a fővárosi harcokban részt vevő néhai Priska Tamás, a legendás Kisfarkas emlékére.

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott Budafok-Tétény önkormányzata a Városház téri ’56-os emlékműnél. A résztvevőket Karsay Ferenc köszöntötte.

Budafok-Tétény polgármestere kiemelte: „Most, hogy sajnos már egyre kevesebben lehetnek közöttünk, akik átélték ’56 borzalmait, a mi felelősségünk, az eddiginél is fontosabb feladatunk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk a mindent elsöprő hazaszeretetre, a forradalom szellemére, a halált megvető bátorságra, az egyetemes emberi értékekre.”

Az emlékműnél két kerületi diák, Kirsch Panka és Hegyi Hanna egy eredeti ’56-os zászlót tartottak a kezükben a hősök tiszteletére.

A Himnusz eléneklése után Németh Zsolt országgyűlési képviselő az ’56-os emlékműre hívta fel a figyelmet, amelynek hátulján nagytétényiek és budafokiak neve olvasható, akik életüket adták a forradalomért. Majd bemutatta Bába Iván műfordító, szerkesztő, diplomatát, a megemlékezés vezérszónokát.

Bába Iván hangsúlyozta: „A forradalom egy kegyelmi pillanat volt a magyar kommunista diktatúra történetében. Egy pillanat, amikor a magyarok felemelték fejüket, bátran és kedvesen egymás szemébe néztek, és mosolyogtak. Boldogok voltak és reménykedtek. Azt remélték, hogy a háború viszontagságai és a véres kommunista terror nyomora után emberibb élet, egy emberi élet következik.” A diplomata megjegyezte: ezért is megdöbbentő, hogy közterületet akarnak például elnevezni Horn Gyuláról, aki szobrot is kaphatott, miközben egykor a kommunista terror és a megtorlás kiszolgálója volt.

Az ünnepségen Fodor Eszter szavalta el Márai Sándor Mennyből az angyal című költeményét.

A beszédek elhangzása után az egyházak, a civil szervezetek, az intézmények és az önkormányzat vezetői, a pártok képviselői, valamint a kerület polgárai koszorúikkal rótták le tiszteletüket a hősök előtt az ’56-os emlékműnél.

A megemlékezés Dr. Takács Pál, a forradalom orvosa emléktáblájánál folytatódott, ahol szintén koszorúkat helyeztek el a megjelentek.


1956, te csillag 

Megemlékezés a nagytétényi ötvenhatos emléktáblánál

A Nagytétényi Polgári Kör szervezésében, a hagyományokhoz híven a Szelmann Ház előtti emléktáblánál tartottak megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére. A rendezvény helyszínére már reggel begördült egy korabeli Csepel teherautó a platóján forradalmároknak öltözött helyiekkel és lyukas zászlókkal, a szabadságharc jelképeivel.

Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári kör elnöke köszöntötte a megemlékezés résztvevőit, köztük, a Pofosz helyi elnökét, Péter Árpádot és a nagytétényi hősök hozzátartozóit, a meghurcolt Solymosi család képviselőjét, Beneda Lászlót, a nagytétényi szabadságharcos Landi János özvegyét és Priska Évát, Priska József Tamás, a legendás Kisfarkas, a fővárosi harcokban is részt vevő 1956-os hős özvegyét is.

Az elnök köszöntötte a rendezvényen megjelent civil szervezeteket, kerületi elöljárókat és képviselőket, mások mellett Németh Zsolt és Tóth Endre országgyűlési képviselőket, Karsay Ferenc polgármestert, Szepesfalvy Anna, Dankóné Hegedűs Jolán és Németh Zoltán alpolgármestereket, Csiszár Zsuzsa és Kovács István nagytétényi önkormányzati képviselőket. Lászlóné Varga Éva beszédében kiemelte: reménytelen világ volt Magyarországon 1956-ban, ennek eredménye, hogy a felnőttek mellett még a reményvesztett tizenéves fiatalok is fegyvert fogtak, hogy felvegyék a harcot a világ egyik legnagyobb hadseregének nehézfegyverei ellen. Tudták, hogy az embernek nagyobb kincse nincs, mint a hazája és a szabadsága. Példát mutattak az utókornak nemzeti egységből, bátorságból, önfeláldozásból. Ezért kötelességünk emlékezni rájuk, mindazokra, akik életüket adták a szabadságért, akiket meghurcoltak és örök életre megnyomorítottak.

Ezt követően Dindi István helytörténész idézte fel a nagytétényi szabadságharcosok történetét, majd Miller Boldizsár szavalta el Faludy György 1956, te csillag című versét.

A megemlékezés zárásaként koszorúkat helyeztek el az 1956-os emléktáblánál a résztvevők.


Főhajtás a Donát-hegyen

A Baross Gábor-telepi Polgári Kör 2001-ben helyezett el emléktáblát, illetve létesített emlékhelyet a városrész mártírjainak tiszteletére, akiket kivégeztek az 1956-os forradalomban és szabadságharcban való részvételükért. Onestyák Lászlóra és Preszmayer Ágostonra a Donát-hegyen emlékezett meg a Baross Gábor-telepi Polgári Kör október 23-án délelőtt. A mártírok emlékhelyénél fejet hajtott és koszorút helyezett el az önkormányzat nevében Karsay Ferenc polgármester is.