Ugrás a tartalomra

Az óvodai foglalkozásokon való részvétel alóli felmentésről

2015. április 23. csütörtök
Tájékoztató
Az óvodai foglalkozásokon való részvétel alóli felmentésről

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 2015. szeptember 1-jétől hatályba lépő 8.§ (2) bekezdése értelmében: "a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. A jegyző - az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó - a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja".

A felmentéssel kapcsolatos teendők:

§  A szülő beszerzi a Védőnői Szolgálat 22. egyetértő nyilatkozatát (a területi védőnő készíti elő, az intézményvezető aláírásával és pecsétjével is ellátja) arról, hogy javasolt a gyermek óvodai nevelésben való részvétel alóli felmentése, tekintettel családi körülményeire vagy képességeinek kibontakoztatására vagy sajátos helyzetére.

§  A szülő kérvényezi Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Polgármesteri Hivatal jegyzőjétől, nem önkormányzati fenntartású - pl.: egyházi - óvoda esetében a fenntartótól gyermeke óvodai foglalkozásokon való részvétel alóli felmentését.

A jegyzőnek címzett szülői kérvényben a gyermek személyes adatain (születési hely, idő, anyja neve, lakcím) kívül meg kell adni a felmentéssel kapcsolatos okot, indokot.

Aki a 2015/2016. nevelési év kezdő napjától esedékes óvodai foglalkozásokon való részvétel alól gyermeke részére felmentést kér, 2015. április 30-ig be kell nyújtania kérvényét a jegyzőnek címezve (csatolva a Védőnői Szolgálat egyetértő nyilatkozatát is) az Egyesített Óvoda vezetője részére (székhelye: 1225 Budapest, Nagytétényi út 291., személyesen munkanapokon 8-16 óráig vagy postai úton), aki a felmentéssel kapcsolatos egyetértő nyilatkozatával együtt továbbítja a keletkezett iratokat a jegyzőnek. Nem önkormányzati fenntartású - pl.: egyházi - óvoda esetében a szülői kérvényt az óvoda fenntartójának kell megküldeni, ebben az esetben a kérvény másolatát a gyermek lakóhelye szerint illetékes jegyzőnek is el kell juttatni. A kérvény benyújtására 2015. április 30-át követően is van lehetőség, megadva a határidőtől való eltérés okát.

Budapest, 2015. április 22.

 

dr. Patócs Andrea

Humánszolgáltatási Iroda vezetője