Ugrás a tartalomra

Az „őzeség” mellett elfér az „áronság”

2017. március 09. csütörtök
Őze Áron Jászai Mari-díjas színművész, színigazgató a Klauzál Házban
Az „őzeség” mellett elfér az „áronság”

Színész édesapa mellett, de egyáltalán nem színészgyerekként nőtt fel Őze Áron Jászai Mari-díjas színművész. Bátyjával ugyan általános iskolás kora óta járt színjátszó csoportba, mégis faipari szakközépiskolai érettségivel a zsebében jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahová első nekifutásra fel is vették. Huszonöt éves színészi pályafutása alatt számtalanszor kitüntették, többek között az édesapjáról elnevezett Őze Lajos-díjjal is, amit nagy örömmel és tisztelettel vett át. Mint lapunknak elmondta, úgy gondolja, az elismerést nem az „őzesége”, hanem az „áronsága” kapta. A színész, rendező, színházigazgató Őze Áron a Rózsavölgyi Szalon társulatával lép fel a Klauzál Házban, ahol Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című drámájában Márton, Domos és Dávid szerepében láthatjuk március 18-án.

– Melyik karakter megformálása bizonyult a legnehezebbnek?

– A ma élő Dávidé. Olyan szerepeket, amelyek a múltban léteztek, a múltbeli körülmények között könnyebb megformálni, hiszen sokkal több elképzelésünk van róluk. A ma élő figurák megfoghatatlanabbak, mert mindennap körülvesznek bennünket, életünk részei.

– A regényt is elolvasta?

– Igen, ahogy a többiek is, hiszen egy családregényből született meg a dráma. Meg kellett ismernünk a regény szerkezetét és a benne rejlő összefüggéseket, mert kristálytisztán kell látnunk ahhoz, hogy pontos képet adhassunk a nézőknek. Az apróságok is rendkívül fontosak, például hogy egy adott korszakban a spájz polcain mindenből három sorakozzon, vagy egy Andrássy út 60.-ba bezárt ember ne szerepeljen cipőfűzős cipőben.

– Július óta a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója. Milyen tapasztalatokat szerzett az eltelt nyolc hónap alatt?

– Öt évig vezettem a Pesti Magyar Színházat, amelyet sem a szakma nem akart, sem a fenntartó. Ez a színház azonban mindenkinek fontos, a városvezetésnek, a régiónak, a vállalkozóknak. Örököltem egy fantasztikus háttércsapatot, egy kiváló művésztársulatot, és elindítottuk a Bizalom évadot. A nézők is bizalmat szavaztak nekünk. Reméljük, nem élünk vissza ezzel, mert nagyon izgalmas és jó így dolgozni.

(Tamás Angéla)