Ugrás a tartalomra

Bábkészítő és énekes

2015. szeptember 25. péntek
Pleszkán Écska, a Voice sztárja elárulta: 'minden a fürdőszobában kezdődött'
Bábkészítő és énekes

A Pleszkán Écska & Ratkóczi Huba duó adott nagy sikerű koncertet a borfesztiválon a klubkoncertek helyszínéül szolgáló Fröccs teraszon. A Voice című magyar tehetségkutató műsor által ismertté vált Pleszkán Écskával két „szerelméről” és terveiről beszélgettünk.

A fiatal énekesnő a maga temperamentumos módján nevetve mesélte, hogy zenei pályafutása –, ahogy többeknél is – a fürdőszobában kezdődött, a bábokhoz való vonzódása pedig kétévesen, az első bábszínházi élménye kapcsán. Művészcsaládban nevelkedett, édesapja dzsessz-zongorista volt (a világhírű Pleszkán Frigyes – szerk.), édesanyja művelődésszervező, így gyermekkorát végigkísérte a zene és a kézműveskedés.

– Szüleim terelgettek a művészetek felé. Édesanyám a fafaragástól kezdve a csipkeverésig mindenféle foglalkozásra elvitt, és ezeket nagyon élveztem. Kétéves voltam először bábszínházban, ahol teljesen extázisba esve néztem Békés Pál A kétbalkezes varázsló című mesejátékát. Ezek hatására találtam rá a bábkészítésre, amelyben megtaláltam azt a nagyfokú szabadságot, amelyre szükségem van: szabadon engedhetem a fantáziámat, karaktereket formálhatok, és bármilyen anyagot felhasználhatok a bábjaimhoz – beszélt egyik életét meghatározó tevékenységéről a bábjait már több kiállításon bemutató, fiatal énekesnő.

Az énekesi pálya számára a középiskolában vált vonzóvá, ezért a Kőbányai Zenei Stúdióba jelentkezett ének szakra. Édesapjának tett ígérete is kötelezi arra, hogy minél jobban énekeljen, és ezért mindent meg is tesz, de a jazznél közelebb áll hozzá a soul, a blues vagy a gospel.

Pleszkán Écska  közel két éve a Soulbreakers együttes énekesnője. Örömmel újságolta, hogy zenekaruk lemezbemutató koncertjén, amelyet október 22-én tartanak a Muzikumban, Tátrai Tibor és többük volt tanára, Tóth János Rudolf lesznek a vendégeik, és tíz vadonatúj saját dallal lepik meg a közönséget.

Terveiről csak annyit árult el, hogy sem a bábkészítést, sem az éneklést nem tudja elengedni, így inkább arra törekszik, hogy a kettőt ötvözhesse, amit igen izgalmas játéknak tart, majd hozzátette, hogy nagy baj van, ha az ember annyi idősen, mint ő, nem világmegváltásra készül. (Tamás Angéla)

(VH)