Ugrás a tartalomra

Bagdy Emőke a Klauzálban

2021. augusztus 26. csütörtök
„Szüleimtől kaptam azt a hitet, hogy rendeltetésünk van a világon”
Bagdy Emőke a Klauzálban

Professzor emeritus, klinikai szakpszichológus Bagdy Emőke lesz a Klauzál Ház vendége szeptember 20-án, a téma Hogyan tovább? Felépülés, újrakezdés. Az ismert szakember „lelki takarítónak” tartja magát, aki már annyi lelket hódított meg az évtizedek alatt, hogy bármerre jár előadni az országban a telt ház garantált. Most is bizonyára így lesz, főleg ha szóba kerül a ma oly divatos LMBTQ téma is…

– Láthatóan bámulatos energiával bír még mindig, pedig rendszeresen rendel és járja az országot előadásaival. Hogyan bírja energiával?

– Apai ágon lelkészdinasztiából származom, hívő vagyok, és szüleimtől kaptam azt a hitet, hogy rendeltetésünk van a világon, s ha felismerjük mi a küldetésünk, kiért és miért élünk, akkor van cél, amihez mindig kapunk energiát. Tiszafüreden születtem, Pesterzsébeten cseperedtem fel, Miskolcon érettségiztem. A család sokat vándorolt az országban, talán innen is az erő.

– Az emberek jobb közérzetéért, mentális egészségéért él, dolgozik évtizedek óta. Hogyan indult el ezen a „segítő” hosszú úton?

– Ifjúkoromban még azt reméltem, hogy az irodalom, a latin, a művészetek világa lesz a hivatásbeli élettársam. Másként történt, a sorsszerű véletlenek olyan szolgálati területre sodortak, ahol messze túl a tudományos élvezeteken, másokat segíthetek, taníthatok, gyógyíthatok. Természetesen az irodalom és a művészetek szeretete mindmáig megmaradt. A hobbim és a hivatásom szeretetének ötvözését részletesen kifejtettem Pszichológiai rejtelmek a művészetekben és életünkben című könyvemben.

– Mesekönyveket is olvas?

– Értem a célzást. Az LMBTQ-aktivisták agresszív nyomulása igen veszélyes, különösen, hogy úgynevezett érzékenyítő előadásokat, propagandákat tarthatnak egyes iskolákban vagy óvodákban. Ezt én elgogadhatatlannak tartom! Meggyőződésem, hogy a szexuális nevelést nem az óvodáskorúaknál kell kezdeni, s ennek már többször is hangot adtam. Nézeteimért sokan megtámadták, de nem foglalkozom a nemtelen támadásokkal!

– Mi a véleménye a nemváltó műtétekről szóló vitákról?

– Ez is nagyon veszélyes és kényes téma, különösen, ha olyan korosztályról van szó, amely még nem érett meg arra, hogy eldöntse, melyik nemhez szeretne tartozni, mégis megengedik neki, hogy nemet változtasson. S ehhez szülők, orvosok még statisztálnak is! Ez borzasztó!

– Hogyan tovább? – hogy előadása címével éljünk.

– Erről majd inkább bővebben a Klauzál Házban szeptember 20-án!

(Temesi László)

Bagdy Emőke a Klauzálban