Ugrás a tartalomra

Bajt okozott a lezárt aluljáró

2018. május 27. vasárnap
Karsay Ferenc polgármester sürgős megoldást kezdeményezett a beruházónál és a MÁV-nál
Bajt okozott a lezárt aluljáró

Súlyos baleset történt a napokban a régi Háros vasútállomás környékén. Egy pályajavító szerelvény elütött egy férfit, aki a munkásszállásra igyekezett. Ilyen eseményről általában a baleseti hírek között szokás beszámolni, de most kénytelenek vagyunk hosszabban írni a történtekről. Pontosabban az okokról, amik a balesethez vezethettek. Nyilvánvaló, hogy tiltott helyen mindenki csak a saját felelősségére kelhet át a vasúti síneken, és ezzel kockára teheti akár az életét is. Az említett esetben azonban sajnos azt is meg kell említeni, hogy az utóbbi időben a vasútfelújítás szinte ellehetetlenítette a gyalogos és kerékpáros közlekedést azok számára, akik a Gyár utcába és környékére akarnak eljutni a Nagytétényi útról, vagy onnan visszafelé tartanak. Az érintettek ezért aláírásokat gyűjtöttek a közlekedés megoldása érdekében, Karsay Ferenc polgármester és a Polgármesteri Hivatal szakemberei pedig tárgyalásokat kezdeményeztek egy kisbuszos körjárat elindításáért, amely a közlekedést felgyorsíthatja a területen dolgozók, lakók számára.

A tárgyalások, egyeztetések jelenleg is folynak, de egyelőre sajnos nem sikerült dűlőre jutni sem a beruházó NIF Zrt.-vel, sem a MÁV-val, sem a kivitelezőkkel. A Máv START Zrt. válasza egyenesen megdöbbentő volt: a lényege, hogy azért nem segítenek a buszjárat elindításában, mert az csak vonatpótlás esetén kötelességük, az aluljáróban azonban soha nem járt vonat(!).

Karsay Ferenc az üggyel kapcsolatban lapunknak a következőket nyilatkozta: „Nem hagyhatjuk ezt a dolgot annyiban, hiszen a Vágóhíd utcai aluljáró átépítésével kapcsolatos útlezárás súlyos érdeksérelmet okoz. Az ottani lakosok, az ott dolgozók, valamint egy ifjúsági kollégium lakói nagy kerülővel kénytelenek gyalogosan közlekedni. Az alapvető probléma nemcsak az, hogy a gyalogos útvonal hossza jelentősen megnőtt, hanem az, hogy a kijelölt útvonal lakóterület nélküli ipari területen megy át (például betontörő telep, színesfém-felvásárló telep mellett). Itt nappal is minimális a gyalogosok száma, a kijelölt útvonalon helyenként járda és közvilágítás nélküli, keskeny szakaszokon kell átmenniük fiataloknak, időseknek, nappal és éjszaka is, ez az egyetlen lehetséges útvonal alkalmatlan a gyalogos forgalom terelésére. Ezt valaki a térképen nézte meg, nem járva be a területet, és biztosan nem ment végig rajta éjszaka. Megértjük, hogy a kivitelező teljes lezárással épít és nem enged be munkaterületére idegeneket, mert nem tudja a munkavégzést úgy megoldani, hogy a közlekedők testi épségét mindenkor biztosítsa. Önkormányzatunk is szorgalmazta és sokféle módon segítette a beruházás minél előbbi megvalósíthatóságát, így például a Vágóhíd utcai hídépítés érdekében saját területéből adott térítésmentesen, saját költségén bontotta le az akadályozó épületet, a munkaterületet a kért időpontra rendben biztosította. Azzal, hogy a munkaterület átadása során kész helyzet elé kerülve kollégáim tudomásul vették, hogy a műtárgy teljes útlezárással épül – bár előtte kértük a gyalogos és kerékpáros közlekedés biztosítását –, tulajdonosként nem járultunk hozzá, hogy a kijelölt veszélyes útvonalat kell a gyalogosoknak hónapokon keresztül használniuk. Polgármesteri Hivatalunktól munkakezdési hozzájárulást nem kértek, és ilyet nem is adtunk ki. Nem azt kérjük, hogy a kijelölt útvonalon járdaépítés, közvilágítás, átjárók kiépítése történjen azonnal a terület új használatának megfelelően, hanem azt, hogy a lezárás ideje alatt a minden szempontból biztonságos közlekedés megoldására a gépjárművel kis távolságnak számító kisbuszos körjáratot üzemeltessenek, menetrenddel. A forgalomterelés ugyanis nem jó megoldás. Úgy gondolom, joggal várjuk el, hogy az útlezárás idején a gyalogosok közlekedése a testi épségüknek, biztonságuknak, munkavállalásuknak veszélyeztetése nélkül történhessen. Ezért levélben kértem a beruházót, a MÁV-ot és a kivitelezőt, hogy a problémát sürgősen oldják meg” – tájékoztatta Karsay Ferenc polgármester a Városházi Hiradót. (Folytatjuk.)

(VH)