Ugrás a tartalomra

Baranta a Családok Átmeneti Otthonában

2015. november 12. csütörtök
A fiatal harcművészek botokkal, fokossal, íjjal tartottak bemutatót
Baranta a Családok Átmeneti Otthonában

A baranta tradicionális magyar harcművészet, melyet napjainkban hagyományőrző körökben gyakorolnak. A szó több jelentéssel bír, elsősorban fegyveres vetélkedést, harcra, hadjáratra való felkészülést jelent.

Az idei tanév őszi szünetében a Budafokos Baranta Egyesület látogatott el a Családok Átmeneti Otthonába. Rakota László, az Egyesület képviseletében megérkezésükkor átadott az otthon lakóinak egy új, fából készült homokozót, melyet a gyermekek nagy örömmel fogadtak.
A fiatal barantások magyar harcművészeti bemutatót tartottak az otthonban élők számára. A bemutató több elemből állt. Először bemutatták a lakóknak, hogy különböző harci eszközökkel, illetve azok nélkül hogyan harcoltak régen a magyarok. A harcjeleneteket a csapat edzője vezette, amit szöveges előadás is követett annak érdekében, hogy a gyerekek megértsék, melyik eszköz mire való és hogyan használható. Az előadás során használtak botokat, fokost és szablyát is. A bemutató íjászattal zárult.
A barantabemutató egyaránt lekötötte a gyermekek és felnőttek figyelmét. A gyerekek kíváncsian, csodálkozva és ámulattal nézték a megrendezett harcjeleneteket, és minden produkciót tapsvihar követett. A program fénypontja a műsor végén következett: a szülők és gyerekek kipróbálhatták a harci eszközöket. A legnépszerűbb az íjászat volt, melyet mindenki kipróbált, ám az ostorcsattogtatás során alábbhagyott a bátorság. 
Párosával harcoltak egymással a gyerekek a párbaj során, majd két csapatra bontva a társaságot, egymás ellen csapatban is kipróbálhatták tudásukat. A Baranta Egyesület előadása nemcsak látványban, hanem szellemiségben, életszemléletben is sokat nyújtott az otthon lakóinak. A csapat vezetője többször hangoztatta, mennyire fontos az egymás iránti tisztelet és a becsületesség. A megrendezett párbajok során az ellenfelek maguk vallották be, hogy kit hol ért találat. A gyerekek a gyakorlatok alkalmával ezt az elvet próbálták meg követni kisebb-nagyobb sikerrel. A program során a gyerekek figyelmét külön felhívták arra, hogy a harcművészetben mennyire fontos szerepe van a fegyelemnek. A sérülések elkerülése érdekében csakis fegyelmezetten próbálhatták ki az eszközöket. A Baranta Egyesület tagjai segítőkészek voltak az otthonban élőkkel.
A Budafokos Baranta Egyesület tagjai egy színes, érdekes előadást hoztak az intézményünkben élő családok számára. A lakók eseménydús délután részesei lehettek, mely során a harcművészet elsajátítása mellett egy új látásmóddal is gazdagodhattak. Az iskolás és óvodás mindennapok mellett teljesen új és felejthetetlen élményben lehetett részük.
Az intézmény lakóinak és dolgozónak nevében ezúton szeretnénk még egyszer megköszönni a Budafokos Baranta Sportegyesület tagjainak a páratlan bemutatót és a felajánlott homokozót, ami tavasszal bizonyára sok örömöt okoz majd a Családok Átmeneti Otthonában élő gyermekeknek. (D. CS.)