Ugrás a tartalomra

Barátság a háború idején - videóval frissítve!

2017. április 04. kedd
Túlélés Szarajevóban címmel vándorkiállítás nyílt a Klauzál Házban
Barátság a háború idején - videóval frissítve!

Egy felkavaró, ma is tanulságokkal szolgáló történet képei érkeztek a Klauzál Házba a Centropa vándorkiállításának köszönhetően.

A tárlat a boszniai háború kettősségét dolgozza fel, ahol a szörnyűségek közepette is sikerült összefogniuk a kegyetlenkedések által sújtott város lakóinak. A Szarajevóban élő zsidó közösség a muszlimokkal, szerb ortodoxokkal és katolikus horvátokkal összefogva ezekben a vészterhes időkben is működtette a La Benevolencija nevű segélyszervezetet, melyen keresztül ételt, gyógyszert, orvosi ellátást, és mindenek felett reményt tudtak nyújtani az ostromlott városban élőknek.

Ennek a csodálatos összefogásnak állít emléket a Centropa kiállítása, melynek megnyitója április 3-án volt a Klauzál Ház Vén Emil Galériájában. A megnyitó házigazdája Tóth-Vásárhelyi Éva, kerületi történelemtanár volt. Az eseményen beszédet mondott Diófási Gabriella, a Klauzál Ház igazgató-helyettese, és közreműködtek a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola diákjai is. A megnyitón jelen volt a kiállítás védnöke Karsay Ferenc, polgármester és Sebes Gábor, az önkormányzat Oktatási, Kulturális és Testvérvárosi Bizottságának elnöke is. A tárlaton a Kossuth Lajos Kéttannyelvű Általános Iskola 8. évfolyamos diákjai vezették körbe az érdeklődőket, akik a Túlélés Szarajevóban című filmet is megtekinthették a program zárásaként.

A kiállítás április 20-ig tekinthető meg a Klauzál Ház Vén Emil galériájában.

A Promontor TV összeállítása: