Ugrás a tartalomra

Barátunk a Föld

2021. november 16. kedd
Legóalkotásokkal pályázhattak a gyerekek a család- és gyermekjóléti központ versenyén
Barátunk a Föld

A Földünkért világnap alkalmából pályázatot hirdetett a Budafok-tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítő csoportja a kerületben lakó, itt tanuló, duplózni vagy legózni szerető gyermekek számára, amelynek eredményhirdetését október 20-án tartották a Klauzál Házban. A Barátunk a Föld címmel meghirdetett versenyre közel ötven alkotásról készült videó érkezett, köztük tizennyolc csapatmunkában valósult meg.

Az I. helyezést elért Hernádi Leó (Árpád iskola, 3.b) a növények telepítése mellett a napelemek és a szélenergia hasznosítását emelte ki munkájában, míg iskolatársa, a 3.a osztályos Sándor Lili a papír szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával foglalkoztatta a sok legófigurát. Ő III. lett az alsósok versenyében.

– A Föld napja alkalmából készítettem ezt a madáretetőt, de nemcsak dísznek, hanem azért, hogy tényleg tudjanak enni belőle a madarak – mondta el a videofelvételen a második helyezett Kovács Bence (Kossuth iskola, 4.b).

A nagyobbak szerényebb létszámmal vettek részt a pályázaton. A hat felsős pályázó közül a zsűri szerint Birinyi Marcell Bence (Herman iskola, 5.a) legóból készült építménye mutatta be legjobban a fenntartható fejlődést. A kisdiák a környezetkímélő eszközökre – szárazföldön a bicikli és a gördeszka, vízben a gumimatrac és a szörf –, valamint házunk táján a szelektív hulladékgyűjtésre és komposztálásra hívta fel a figyelmet alkotásával és annak szóbeli bemutatásával. Az 5.a osztályos Hepp Annamária (Gádor iskola) a fenntartható fejlődés és a környezet károsításának következményeit állította egymással szembe a legóból épített világban. Kreativitását II. hellyel jutalmazták. Diószegi Márk (Kempelen gimnázium, 5.a) letisztult, mérnöki pontossággal készített alkotása III. helyezett lett.

A csoportok közül a gádoros páros, Dukai Dániel és Dobosi Nándor (3.n) építménye érdemelte ki az első helyezést, második legjobbnak a Barkóczi Balázs–Pétervári Ádám–Kővágó Dániel–Katzmarek Zoltán négyes (Kossuth iskola, 4.a) bizonyult, míg harmadik helyen a Vas Bence–Wágner Zoltán Ákos (Herman iskola, 5.a) kettős remekelt.

A győztesek LEGO játékot, a második helyezettek egy-egy 4M időjárás tudományos készletet, a harmadik legjobbak pedig 4M időjárásfigyelő állomás készletet kaptak munkájuk elismeréseként.

Tamás Angéla