Ugrás a tartalomra

Bármelyik vakcina jobb a betegségnél

2021. május 02. vasárnap
Március közepe óta több mint 7300 embert oltottak be a szakrendelőben
Bármelyik vakcina jobb a betegségnél

Az oltási kampányban részt vevő Káldor Adolf Szakrendelőben hétfőtől ötszáznyolcvan Sinopharm oltóanyagot, csütörtök óta pedig hatszázötven Pfizer-vakcinát használtak fel. A rendelőintézet dolgozói így március 16. óta 7800-nál is több kerületi lakost oltottak be. A tömeges oltást megelőzően Pfizer-, Moderna- és AstraZeneca-oltóanyagot használtak, azokból 6500-nál kicsivel többet – tudtuk meg Kiss Norberttől, a Káldor Adolf Szakrendelő ügyvezető igazgatójától, aki felvázolta, milyen bonyolult folyamat előzi meg azt a pár másodpercet, amikor belénk szúrják az injekciós tűt.

Bármelyik vakcina jobb a betegségnél– Mennyire összetett az oltási program?

– Az ötvenhatezer fős Budafok-Tétényben, ahol nagyjából tízezer a tizennyolc éven aluliak száma, 24 háziorvos gondoskodik arról, hogy a regisztrált felnőttek megkapják az oltást. Akik a koronavírus elleni oltásra regisztrálnak a vakcinaonfo.gov.hu oldalon, azokat a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) segítségével a kormányhivatal oltási munkacsoportja gyűjti össze. A körzetenként szétválogatott regisztráltak névsorát az oltási terv alapján kiküldik a háziorvosoknak, akik a minden héten folyamatosan megújuló listából ajánlhatják fel a vakcinákat az oltásra jelentkezőknek. A háziorvosok annak függvényében, hogy milyen és mennyi oltóanyag áll a rendelkezésre, valamint az ellátottak kora és betegsége alapján a Szent Imre Kórház, illetve a Káldor Adolf Szakrendelő oltópontjára irányítják a pácienseket, vagy saját rendelőjükben oltják be őket. Ez hetente körzetenként átlagosan 20–50 embert, azaz az oltási kampányokat leszámítva 480–1200 főt jelent. 

– Hogyan vesz részt a folyamatban a szakrendelő?

– Intézetünk március 16-án kapcsolódott be az oltási programba. A bonyolult szervezési folyamat következtében nem tudjuk, hogy Budafok-Tétényben hányan kérték az oltást és azt hányan kapták már meg, csak arról van információnk, hogy rendelőintézetünkben kit és hány embert oltottunk be. Az oltási hetek csütörtöktől a következő hét szerdáig tartanak. Mi azokat a személyeket látjuk el vakcinával, akik szerepelnek az oltási munkacsoporttól szerda este megkapott névsorban. A lista a 24 háziorvos által hozzánk irányított beoltandókat tartalmazza. Oltóhelyeink reggel nyolc órától délután hat óráig működnek, két műszakban, egy-egy három főből álló oltócsoporttal (egy orvos és két asszisztens). Egy oltóhelyen naponta legfeljebb 120 embert olthatunk be, ezért az oltóanyag számától függ, hogy hány helyiségben oltunk. Eddig nyolc helyszín volt a legtöbb, de azon a napon szüneteltetnünk kellett a normál betegellátást, mert arra már sem helyiségben, sem szakemberben nem volt kapacitásunk. Közepes intézet vagyunk, huszonkét szakmával és százötvennél kevesebb emberrel dolgozunk. Mostanra eljutottunk odáig, hogy a szakellátás összes munkatársa közreműködött már az oltási tevékenységben.

– Az oltások beadása mellett naponta átlagosan ezer beteget is el kell látniuk, mégis azt tapasztaltam, amikor oltásra jöttem, hogy mindenki türelmes, segítőkész és mosolyog.

– Dolgozóink magukénak érzik a feladatot, és ez nem csak abból fakad, hogy többségük kerületi lakos. Sok beoltott jelez vissza, hogy elégedett volt a szervezéssel és a hozzáállásunkkal, a pozitív vélemények pedig jó hatással vannak ránk, erőt adnak a további munkához.

– Kitől kapnak segítséget?

– Az oltási kampányok alkalmával, így húsvéthétfőn és kedden is, amikor 1400 AstraZeneca- és néhány száz Pfizer-vakcinát oltottunk el, az adminisztrációs és betegirányítási munkában a védőnői szolgálat munkatársaira, az önkormányzat dolgozóira és a katonákra, az épületen kívül pedig a rendőrjárőrökre számíthatunk.

– Mit tanácsol a kerületieknek?

– Jelenleg az oltás az egyetlen módja, hogy ezt a vírushelyzetet kezeljük, ezért kérek mindenkit, tegye a maga dolgát: a budafok-tétényiek regisztráljanak az oltásra, mi pedig beoltjuk a kerületi lakosokat. Bármelyik oltást kapja valaki, az milliószor jobb, mint a koronavírus fertőzést elkapni..

(Tamás Angéla)