Ugrás a tartalomra

Behajtani tilos! - Köztéri mobilkamerák a Péter-Pál utcában is

2017. március 28. kedd
Közös érdekünk, hogy védjük és óvjuk közös értékeinket, épített örökségünket, a Budafok legrégebbi utcájában lévő épületeket. A 30 napos türelmi idő után minden jogosulatlan gépkocsibehajtás 30 ezer forintba kerül.
Behajtani tilos! - Köztéri mobilkamerák a Péter-Pál utcában is

Az évszázados - köztük több műemléki védettségű - épületek megóvása érdekében a Péter-Pál utca egy szakasza már 9 éve le van zárva az átmenő forgalom elől, szabályosan behajtani csak az engedéllyel rendelkezők és a taxik tudnak. A korlátozást megelőző időkben, mintegy 10 éve ugyanis a Péter-Pál utcát gyakorlatilag M0-ásként használták, óránként sokszáz autó haladt át itt csúcsidőben. Ha ránézünk a térképre, könnyű megérteni, miért: az utca (a Kőérberki úttal és pár belvárosi utcával együtt) gyakorlatilag összeköti 7-es és a 6-os főutat. Ennek vetett véget a sokak által szorgalmazott forgalomkorlátozás, amelyet közel egy évtizede, hosszas egyeztetési folyamat után vezettek be.

Az elmúlt években a kerületi közterület-felügyelet gyakorta ellenőrzéseket tartott az utcában, hogy visszatartsák a behajtástól az erre nem jogosultakat, és így sikerüljön megvédeni ezt a kerületünkben egyedülálló értéket.

Az ott lakók tapasztalatai szerint azonban sokan még mindig nem tartják be a szabályozást, ezért az önkormányzat kamerákat telepített az utca korlátozással érintett szakaszára. Így akarják kiszűrni az engedély nélkül behajtókat, akik 2017. április 1-től a törvényben meghatározott 30000 Ft-os bírságra számíthatnak.

Az intézkedés célja, hogy a Péter-Pál utca történelmi, egyedi utcaképét, fáinak, épületeinek állapotát még sokáig meg tudjuk őrizni, hiszen vitathatatlanul méltóak erre. Az utcaképet nagyban meghatározzák a még meglévő 18-19. századi műemléki épületek, a hegyoldalba benyúló borospincék, valamint a mellettük lévő védett vadgesztenye-fasor. Budafok-Tétény ajánlott turisztikai látnivalói közt mindig megtaláljuk a Péter-Pál utcai romantikus sétát, mely köré már saját programok is épülnek – a helyi civil egyesület, a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör idén már 18. alkalommal rendezi meg a Péter-Pál napokat kerületünkben.

Az önkormányzat elsődleges célja nem a bírságolás, a bírságkiszabás, hanem a kulturális, épített és természeti örökség védelme, ezért március végéig tartó egyhónapos türelmi idővel próbálja az erre közlekedőkben tudatosítani a tiltást. A kamera működésére és a bírság várható kiszabására újabb táblák figyelmeztetik az arra közlekedőket. A Péter-Pál utca forgalmi rendjéről már a korlátozás bevezetése óta, mintegy kilenc éve hét helyen előjelző táblák is tájékoztatnak (az Anna utcában, a Kálváriahegy utcában, a Péter-Pál utcában a Kova utcánál egy-egy tábla, valamint a Péter-Pál utca-Remete utca-Tegzes utca-Kőérberki utcák által határolt csomópontnál a Kőérberki, Remete, Tegzes és Péter-Pál utcákban összesen négy tájékoztató tábla), hogy időben tudjanak útirányt változtatni az erre közlekedők. A táblák jó előre jelzik, hogy aki nem rendelkezik a Péter-Pál utcába behajtási engedéllyel, az adott útirányból merre tud kerülni. Behajtási engedélyt az utca és a belőle nyíló mellékutcák lakói kérhetnek 2 éves időtartamra az önkormányzat Városfejlesztési és –üzemeltetési Irodáján.

Kérjük, osszák meg a hírt másokkal is, hogy minél többen értesüljenek róla, elkerülve a Péter-Pál utcát és így a bírságokat.


Képek forrása: Google Maps

 

TÉRFELÜGYELETI KAMERÁK
 
Közterület-felügyeletről szóló 1999 évi LXIII. Törvény 7. § 4. bekezdésében foglaltaknak megfelelően, a Budafok-Tétény Közterület-felügyeleti Csoport közzéteszi a kerület területén elhelyezett térfigyelő eszközök elhelyezkedésének adatait:

 

                1.számú kamera - telepítés hely:   Magdolna utca 1. szám

 

    2.számú kamera- telepítési hely: Péter Pál utca 6-8 szám

 

                3.számú kamera- telepítési hely: Nagytétényi utca 238. szám

 

                4. számú kamera- telepítési hely: Nagytétényi utca 329