Ugrás a tartalomra

Bejárás a Honfoglalás úton

2023. május 18. csütörtök
Hamarosan elkészülnek a bicikliút módosított tervei
Bejárás a Honfoglalás úton

Újabb bejárást tartottak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és az önkormányzat részvételével a rózsavölgyi bicikliút miatt. Ezúttal a Honfoglalás úton jelentek meg a BKK és a helyi lakosok, illetve a Rózsavölgy Egyesület képviselői. Az önkormányzat részéről Németh Zoltán alpolgármester, Jurás László és Zugmann Péter képviselők, továbbá a Főépítészi Iroda munkatársai voltak jelen.

A BKK a bejáráson jelezte, hamarosan elkészülnek a bicikliút Leányka utcai szakaszára az új tervek. Ezeket már a lakosság és az önkormányzat kéréseit figyelembe véve készítik el a tervezők úgy, hogy ne kelljen platánfákat kivágni ebben a térségben, és a dombos játszótér területe se legyen kisebb. A Leányka utca környékére és a Honfoglalás útra tervezett Budapest–Balaton (BuBa) kerékpárútszakasz kiépítésének előzményei 12 évre nyúlnak vissza: 2011-ben született kormányhatározat a bicikliút megépítéséről, és 2014-ben írták alá a szerződést a tanulmánytervről. Az akkori Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jóváhagyásával születtek meg a nyomvonalváltozatok. Budaörs-Kamaraerdőtől a Balatonig már lényegében elkészült a bicikliútvonal. A folytatáshoz hiányzó pénzt európai uniós pályázat útján kívánják előteremteni, 2019 vége óta van a BKK-nál a feladat.

A bicikliút nyomvonalaként az Ady Endre út is szóba került, de a bejáráson is megállapítást nyert, hogy az jelenleg nem elég széles egy kerékpársáv kialakítására. A külön kerékpárutat ráadásul csak 120 fa kivágása árán lehetett volna megoldani. A Honfoglalás úton, amely ma már lakó-pihenő övezet, csak kerékpáros útvonalat jelölnének ki, táblákkal, főként a csomópontok környezetében felfestésekkel. A bejáráson szó volt arról is, milyen további forgalomtechnikai eszközökkel, módosításokkal lehetne még biztonságosabbá tenni a forgalomcsillapított utcát.

Ami a Leányka utcai játszóteret illeti, a kerület kifejezett kérése volt, hogy a közösségi kertek területéből ne vegyenek el, és a játszótér területe se csökkenjen, az értékes, korosabb fákat pedig kíméljék meg. Eredetileg a kerékpárút a platánfák helyén haladt volna, a játszótér szélén. A helyiek kérésére azonban új tervek készítését ígérte a BKK, amelyben a nyomvonallal az értékes, korosabb platánfákat megóvják, kikerülve őket.

Az Ady Endre úton a 41-es villamos mellett vannak a fák. A fák gyökere sérülne, ha közvetlenül oda építenék a bicikliutat. Az összes fát ki kellene vágni, mert nem lehet közvetlenül a fatörzsek mellett futtatni az útvonalat, de ez nem csak környezetkárosítás lenne, nem adnának rá engedélyt sem. Olyan típusú bicikliút pedig, amilyen például a Bem rakparton van, szintén nem kapna építési engedélyt ezen a helyszínen, mert ma már nem felel meg a szabványnak. A Honfoglalás úton ugyanakkor nyomokat festenének fel ott, ahol sokan kerékpároznak jelenleg is.

(VH)