Ugrás a tartalomra

Bejelentési kötelezettség a fúrt és ásott kutak esetében

2023. március 17. péntek
2023. december 31-ig kell bejelenteni az önkormányzat jegyzőjének az 500 köbméter/év vízkivétel alatti, engedély nélkül létesített ásott és fúrt kutakat.
Bejelentési kötelezettség a fúrt és ásott kutak esetében

Az utólagos vízjogi engedély megszerzését a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény írja elő. Az eljárás díjmentes, és mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól, aki ez év végéig kérelmezi kútja fennmaradási engedélyét.

Fennmaradási engedélyt kizárólag olyan kutakra kaphatnak, amely

  • legfeljebb 500 köbméter/év vízigénybevétellel, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel;
  • épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van, és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény vagy a háztartási igények kielégítését szolgálja.

A bejelentést a 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatvány kitöltésével kell kezdeményezi.

Minden más olyan kutat, melyek a fentieknek nem felel meg, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatóságánál kell bejelenteni.

Azok a lakosok, akiknek rendelkezésére áll a fúrt kút műszaki dokumentációja, az alábbi módon kérelmezhetik a fennmaradási engedélyt:

A fennmaradási engedélyhez szükséges dokumentumok:

  • ingatlan tulajdoni lapja, térképmásolata (mindkét esetben elegendő a nem hiteles, a földhivatali portálról, a TAKARNET-ről letöltött dokumentum)
  • fényképfelvétel a kútról és környezetéről (elég egy db fotó, amin jól látszik minden)
  • a nyomtatvány értelemszerű kitöltése
  • a dokumentumok eljuttatása az önkormányzat jegyzőjének:
    • e-mailben: kutbejelentes@bp22.hu
    • személyesen: 1221 Budapest, Városház tér 11.

Amennyiben a fúrt vagy ásott kút dokumentációja nem áll rendelkezésre (elveszett, megsemmisült stb.), regisztrált kútfúró mester készítheti el a műszaki leírást. Kútfúró mestert a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete honlapján, a http://www.vizkutfurok.hu címen kereshetnek. A műszaki dokumentáció utólagos elkészítésének költsége az ingatlantulajdonost terheli.

Az önkormányzat kéri az érintett lakosokat, hogy a határidő lejártáig (2023. december 31.) kérelmezzék kútjuk fennmaradási engedélyét, hogy elkerüljék a vízgazdálkodási bírságot.