Ugrás a tartalomra

Beköltöztek a kofák a Szomszédok Piacára

2015. szeptember 24. csütörtök
A vásárlók és az eladók is elégedettek az új piaci csarnokkal, amelynek már híre ment a kerületen kívül is
Beköltöztek a kofák a Szomszédok Piacára

A budafoki Szomszédok Piacán nagy a nyüzsgés péntek délelőtt. A vásárlók békésen szemlélődnek a kellemes klímájú, félig zárt, félig nyitott épületben, pedig szeptemberhez képest szokatlanul nagy a hőség a szabadban. A két hete próbaüzembe helyezett piacon senki nem siet, nem sürgeti a másikat, az emberek sétálgatnak, ismerkednek az új helyszínnel és az árusokat keresik.

Hétköznap délelőtt lévén a vásárlók többsége vagy nyugdíjas, vagy kisgyermekes anyuka, mint Eberli Mercédesz. Kérdésünkre válaszolva elmeséli, hogy először jár itt, nagyon tetszik neki, hogy a csarnok napfényes és barátságos. Mégis inkább azt tartja a legjobbnak, hogy ezentúl esőben és szélben is bevásárolhat anélkül, hogy kislányai megfáznának.

Láthatóan a kereskedők is elégedettek az új helyszínnel, mosolyogva kínálják portékáikat, türelmesen kiszolgálják a vevőket, pedig a dél közeledtével egyre több helyen alakul ki sor. A savanyúságairól híres Ferkovicsné, miközben kimér negyed kilogramm káposztát, arról beszél, hogy sokukkal együtt ő is örömmel jött ide, mert a réginél sokkal nívósabb és kényelmesebb ez a hely. Úgy látja, a piac híre már a kerületen kívülre is eljutott, mert a vásárlók között sok ismeretlen arcot is lát.

A kereskedő által elmondottakat mi is megtapasztaljuk, egy budaörsi házaspárba botlunk. Hegedűs Gabi – mint elmondja – még nem tudott alaposan körülnézni, de így is észrevette, hogy az új piac sokkal tisztább és kulturáltabb a réginél. Férjének csak a hamisítatlan piaci hangulat hiányzik, de azt elismeri, hogy könnyebb áttekinteni a kínálatot, és a kiépített parkoló is kényelmes.

A Húsoázisban Nóbis Antal hentes elégedett a szebb és tágasabb környezettel, és ezt megerősíti főnöke, Serfőző László is. A tulajdonos úgy érzi, megérett a helyzet arra, hogy új helyre költözzenek. Mint kereskedő tudja, hogy a vásárlók szerették a régi piacot, de nekik már nagyon nehéz volt megküzdeni a széllel, a dohszaggal, a beázásokkal.

Borbély Csaba, a kivitelező Laterex Építő Kft. főmérnöke az épületet letisztultnak, megjelenésében egyedinek és megfelelően modernnek tartja. Mint elmondta, a homlokzaton lévő perforált trapézlemez és a tetőzetben lévő nyitott részek biztosítják a természetes légmozgást, remélhetőleg télen is, ugyanis a közösségi tér kivételével majdnem mindenhol fűteni is tudnak.

A főmérnöktől – aki a megrendelővel és tervezővel való együttműködésüket jónak ítélte – megtudtuk: cégük jelenleg a közösségi park létrehozásán dolgozik, amely legkésőbb év végére készül el a régi piac helyén.

Karsay Ferenc polgármester örül a vásárlók és kereskedők pozitív visszajelzéseinek. Az építész szakma eddigi kritikái is elismeréssel szólnak Kertész András tervező munkájáról. Budafok-Tétény önkormányzata megvalósította azokat a célokat, amelyeket maga elé tűzött: egyetlen napra sem zárták be a piacot, minden kereskedő átköltözhetett az új épületbe, és nem emelkednek a helységek bérleti díjai.

– Az épület bővítését, nem tervezzük. Az üzletekben azokat a régi bérlők kaptak helyet, akik az új piacon is folytatni kívánják munkájukat. Nem követtük azt a gyakorlatot, hogy nyilvános liciten értékesítjük a bérleti jogokat, bár ezzel az önkormányzat nagyobb bevételhez jutott volna, de a magasabb bérleti díjak megjelentek volna a kereskedők áraiban is. Ezt el akartuk kerülni. Emellett szerettük volna jelezni régi, megbízható partnereinknek, hogy nem csak mi számítunk rájuk, hanem ők is számíthatnak ránk. A kerület vezetője közölte azt is: a régi piac helyén épülő közösségi park a „Piac projekt” szerves része, ezért a piac ünnepélyes átadása akkor lesz, amikor az is elkészül. Addig a próbaüzem idején felszínre kerülő, előre nem látható hibákat is ki lehet javítani, és a két területet úgy adhatják át a lakosságnak, hogy azok mindegyike a lehető legjobban megfeleljen az elvárásoknak. (Tamás Angéla)

(VH)