Ugrás a tartalomra

Bemutatkozott Budafok-Tétény „Budapest Bornegyede” projektje az AIDV Európai Tagozatának budapesti konferenciáján

2017. június 19. hétfő
Június 16-17-én a Szőlészeti- és Borjogászok Nemzetközi Egyesületének Európai Tagozata Budapesten tartotta éves konferenciáját, ahol Szepesfalvy Anna alpolgármester és Salamon Judit projektvezető mutatta be Budafok-Tétény „Budapest Bornegyede” elnevezésű projektjét, valamint ismertették az Oroszlános udvar jövőbeni fejlesztési terveit.
Bemutatkozott Budafok-Tétény „Budapest Bornegyede” projektje az AIDV Európai Tagozatának budapesti konferenciáján

Kerületünket Szepesfalvy Anna alpolgármester és Salamon Judit projektvezető képviselte a rendezvényen, akik Budafok-Tétény bortörténelmét, egyedülálló pincerendszerének sajátosságait és a borturizmusban rejlő lehetőségeket mutatták be az érdeklődők számára. Az alpolgármester az Oroszlános udvar fejlesztési terveivel kapcsolatban kiemelte: „Olyan intézményt álmodtunk ide, amelynek célja a hazánkban fellendülő borkultúra erősítése, a helyi adottságok és a külföldön sikeresen működő példák felhasználásával, egy térségi hatású borászati központ újrateremtése, amely központi helyszínévé, kiinduló pontjává válnak a most kiépülő turisztikai útvonalnak.” Ehhez kapcsolódóan Salamon Judit bemutatta a jelenlévőknek a hagyományos, idén immár 28. alkalommal megrendezésre kerülő Budafoki Pezsgő-és Borfesztivált és a nemrégiben útjára indított Budafoki Pincejárat projektet is, melynek célja, hogy Budafok-Tétény bekapcsolódjon a hazai és nemzetközi turizmus vérkeringésébe.

 

A rendezvény első napjának programja "A hatályos európai bor- és szőlőművelésre vonatkozó jog esetjogi megközelítése" címet viselte, amelynek a Budapesti Ügyvédi Kamara adott helyszínt. Az esemény fővédnöke dr. Pókecz Kovács Attila borjogi programigazgató, a Pécsi Tudományegyetem Római Jogi Tanszékének vezetője volt, valamint a rendezvényen részt vett Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára is.

 

A délelőtti szakmai előadások az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlatának hatását vizsgálták olyan hagyományos bortermelő országok esetében, mint Franciaország és Spanyolország, majd a francia semmítőszék borászati esetjogába engedtek betekintést a résztvevőknek. Ezután a Közép- és Kelet-Európai bortermelő országok osztották meg tapasztalataikat: elsőként dr. Jásdi Attila, a Jásdi Pince társtulajdonosa a balatoni borrégió lehetőségeiről és problémáiról beszélt. Szerinte a Balaton turisztikai vonzereje legalább akkor átok, mint áldás a helyi bortermelés szempontjából. Dragos Bogdan, a STOICA&Associates bukaresti ügyvédi iroda képviselője a román borászati törvények harmonizációjáról és az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlatáról tartott előadást.

 

Délután a résztvevők kerekasztal beszélgetésben elemezték az új borászati és szőlészeti szabályozásokat és gyakorlatokat Európában, valamint vitáztak a Brexit uniós borkereskedelemre gyakorolt hatásáról. Az első nap programja az Európai Unió Bíróságának 2015 utáni, kiemelkedő fontosságú ítéleteiről szóló jelentéssel zárult. És hogy a sok elméleti előadás után a gyakorlat se hiányozzon, a konferencia másnapján a résztvevők Tokajba kirándultak, ahol Szent Tamás Szőlőbirtokát és Pincészetét, a Disznókő Birtokot, valamint a Gusteau Kulináris Élményműhelyt látogatták meg.

 

Fotók: Kocsis Zoltán.