Ugrás a tartalomra

Beszédtéma lett a logopédia

2015. február 26. csütörtök
A szakemberek szerint a gyerekek tizenöt százaléka lemarad a nyelvfejlődésben
Beszédtéma lett a logopédia

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. Kerületi Tagintézménye immár 4. alkalommal csatlakozott a Magyar Logopédusok Szakmai Szervezete felhívásához, és tartotta meg Nyitott kapuk a logopédián című rendezvényét. 

A köszöntőbeszédek után Bíró Rita Zsófia, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. Kerületi Tagintézményének igazgatója átadta a tavaly megalapított Ajtony Péter-díjat Kovács Csillának. Kővári Tamás színművész két gyermekével mondott verset. A programban hat előadás szerepelt, az elsőben Őrley Zita logopédus, drámapedagógus, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola munkatársa beszélt a nemrégiben megjelent Beszédtéma című munkafüzetről. A kiadvány speciális beszédgyakorlatokat tartalmaz a leggyakrabban stroke következtében kialakuló nyelvi zavar, az afázia kezelésére.

A következő előadó dr. Kas Bence, az MTA Nyelvtudományi Intézete és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar egyik munkatársa volt. Prezentációjában az óvodáskori nyelvfejlődési elmaradások szűréséről, új módszerekről és a továbblépés lehetőségeiről beszélt. Az előírások alapján egy gyermeknek kétéves koráig ötven szót kell elsajátítania. A felmérések alapján a gyerekek 15 százaléka erre nem képes. A gyerekek 80 százaléka 14 hónapos koráig kimondja az első szavát. Az adatok indokolják a hároméves kori nyelvfejlődési szűrés szükségességét.

Az előadáson az is kiderült: ma már nem használják az iskolákban a képolvasást, mert sokak szerint erre volt visszavezethető a diszlexia kialakulása. A következőkben dr. Csorbáné Szigetvári Melinda székesfehérvári logopédus, Kaszner Éva gyógypedagógus-logopédus, Schuchné Rumpli Henriette logopédus-gyógypedagógus és a kerületi szakszolgálat dolgozói tartottak előadást. 

Viszkocsil Dóra