Ugrás a tartalomra

Betlehemes ünnep az új közösségi téren

2016. január 07. csütörtök
Az önkormányzat és az egyházak közös betlehemi sétája tavaly Budafok új belvárosi közterén ért véget
Betlehemes ünnep az új közösségi téren

Közös betlehemi sétára és ünnepi műsorra invitálta a kerület polgárait Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata a karácsony előtti utolsó hétvégén. A fáklyás menet idén az újonnan megnyitott budafoki közösségi téren fejezte be az útját, ahol Karsay Ferenc polgármester és Szepesfalvy Anna alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Az önkormányzat így mutatta be, adta át a lakosoknak a kerületet érintő, átfogó fejlesztés legfontosabb színtereit, a Budafoki Szomszédok Piacát és a hozzá kapcsolódó teret. 

A betlehemi séta tavaly a Savoyai Jenő téren kezdődött. Mire besötétedett, a felvonulók szinte teljesen megtöltötték a teret, ahol a kerület öt katolikus közössége nevében Sárhegyi Zoltán plébániai kormányzó köszöntötte az egybegyűlteket.

A lelkipásztor egy történeten keresztül mutatott rá arra, hogy az emberek mennyire hajlamosak a negatív dolgokra koncentrálni, ahelyett, hogy figyelmüket a jóra, a felemelőre fordítanák. Arra kérte a jelenlévőket, hogy a karácsonyig hátralévő időszakban próbáljanak belsőleg is megújulni, vegyék le azt a szemüveget, amely felnagyítja a rosszat, és tegyék fel helyette azt, amelyik a jót láttatja, mert az ünnep így sokkal szebbé válik.

Idén a Szent Lipót-plébániatemplom előtti térről indultak a betlehemezők, hogy a református és az evangélikus templomok érintésével a Szomszédok piaca előtt nemrég elkészült közösségi térre érkezzenek.

A református templom bejáratánál a fáklyás felvonulókat Nagy Péter tiszteletes fogadta. A lelkész az angyali üdvözletről, a szeplőtelen fogadtatásról beszélt, kiemelve Mária szállóigévé vált mondatát: „Legyen nékem a te beszéded szerint.”

– A templom, az egyház és a gyülekezet azért van, hogy az Isten beszéde hangozzék, különösen ilyenkor, adventben, karácsony táján. A hívő ember úgy készül a karácsonyra, hogy nyitott szívűvé, alázatossá válik, és magáévá teszi Mária válaszát, mert Isten akkor tudja gazdagon megajándékozni – mondta.

Ezt követően a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola tanulói tették bensőségesebbé a betlehemes rendezvényt ünnepi műsorukkal. A menet ezután az evangélikus templomhoz vonult. Hokker Zsolt lelkész bevezetőként felolvasta az evangélikus bibliaolvasó útmutatóból Isten igéjét. „Ábrahám teljesen bizonyos volt afelől, hogy amit Isten ígért, azt meg is tudja tenni.” – idézett Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből, majd ennek kapcsán beszélt az útmutatásról, az isteni és a földi halandók ígéreteiről. Ünnepi beszédében felhívta a figyelmet a templom homlokzatára felkerült Luther-rózsára, amely a karácsony igazi üzenetét is hordozza: Jézus megszületik az emberek szívében.

A fáklyás menet ezt követően az újonnan megnyitott közösségi térre indult, ahol elsőként Karsay Ferenc polgármester, majd Szepesfalvy Anna alpolgármester köszöntötte a menet részvevőit.

A kerület elöljárója köszönetet mondott a beruházásért felelős vezetőknek és a betlehemi ünnepség szervezőinek, többek között a Budafoki Evangélikus Egyházközségnek és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportjának. Elmondta, hogy azért változtattak a jól bevált protokollon, mert be akarták mutatni a lakosoknak a kerületet érintő, átfogó fejlesztés legfontosabb színtereit, a Budafoki Szomszédok Piacát és a hozzá kapcsolódó teret. Hozzátette: a létesítmények a fővárosi TÉR-KÖZ pályázati forrásból és önkormányzati finanszírozással valósultak meg azzal a céllal, hogy az itt lakóknak kellemes vásárlást, jóízű beszélgetéseket és sok önfeledt, boldog órát biztosítsanak. A rendezvényen részt vett Németh Zoltán alpolgármester is, aki korábban fővárosi képviselőként is sokat tett azért, hogy a Fővárosi Közgyűlés megszavazzon 365 millió forint támogatást a piac beruházására, illetve mintegy 50 millió forintot a budafoki stáció megújítására.

A Maszk Bábszínház előadása után a több mint ezer fáklyás felvonulót frissen sült pogácsa és a Soós István Borászati Szakközépiskola jóvoltából forró tea, valamint forralt bor várta. A Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete ugyanakkor ízletes töltöttkáposzta-kóstolót tartott az új közösségi téren, ahol a betlehemezők az önkormányzat által kiadott, archív fotókból összeállított naptárt is kaphattak. (Tamás Angéla)