Ugrás a tartalomra

Bezárják az üzleteket és az iskolákat

2021. március 04. csütörtök
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról tájékoztatott, hogy zárásra van szükség ahhoz, hogy az országot minél előbb kinyithassák. A korlátozások március 8-án lépnek érvénybe és a nem létfontosságú üzletek március 22-ig, az óvodák és általános iskolák pedig április 7-ig tartanak zárva. A nyitást fokozatosan, március 22-én kezdhetik meg. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban számolt be az intézkedések további részleteiről.
Bezárják az üzleteket és az iskolákat

A kormányinfón az alábbi intézkedések hangzottak el, melyet a Kormány a koronavírus-járvány terjedésének megállításáért hozott:

  • Az óvodák és az általános iskolák április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárnak.
  • Az üzletek március 8-tól március 22-ig bezárnak.
  • Csak az élelmiszerboltok, patikák és benzinkutak lehetnek nyitva.
  • Március 8. és március 22. között csak a magánegészségügyi szolgáltatások lehetnek nyitva, minden más szolgáltatás szünetel.
  • Szigorodik a határvédelem.
  • A maszk használata mindenhol kötelező.
  • Kiterjesztik a bértámogatást minden, a bezárással érintett területre.

A Miniszter elmondta: Bár Magyarország a harmadik helyen áll az uniós átoltottságban, de még így is súlyos a járványhelyzet. Az intézkedésekre a megnövekedett esetszámok miatt van szükség, de ha a napi fertőzésszámok csökkenni kezdenek, terveik szerint március 22-e után elkezdődhet nyitás.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozott, ahol elmondta, hogy a harmadik hullám erősebb lesz, mint a második volt, ezért döntöttek úgy, hogy az általános iskolákban és az óvodákban digitális oktatásra állnak át, illetve az éttermeknek, kaszinóknak, szállodáknak, műszaki- és szórakoztatócikkeket árusító boltoknak mind be kell zárniuk.

A bölcsődéket egyelőre nem zárják be, csakúgy, mint a tavaszi munkákhoz szükséges eszközöket árusító barkácsboltokat sem.

A nőnapra való tekintettel március 8-ára kivételt kapnak a virágosok, ezen a napon még nyitva lehetnek.

Az állami tulajdonban lévő üzlethelyiségeket bérlőknek március végéig nem kell bérleti díjat fizetniük.

A katások kötelezettségeit is elengedik erre az időszakra, és az egész márciusi hónapra megkapják a bértámogatást és az adókedvezményeket.

A már létező, a turizmushoz kapcsolódó ágazatokra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményt kiterjesztik azokra a szektorokra, amelyeket érint ez a korlátozás.

A kórházi ágyak, lélegeztetőkészülékek és emberek rendelkezésre állnak a helyzet kezeléséhez. "Lesz elég ágy, lesz elég lélegeztetőkészülék, és lesz elég ember is.” Orbán Viktor elmondta: „Az oltás nem kötelező, de már szép számban, több mint 2,8 millióan regisztráltak. Május elején 4,7 millió oltásig juthatunk, míg június elejéig 8 millióval tervezünk."

A kormányfő arra kért mindenkit, hogy halasszák el a luxusvakációkat, mert az esetlegesen hazahozott vírusmutánsok másokat is bajba sodorhatnak.

„Át kell állni a tömeges, adatalapú oltásra, mellyel kiküszöbölhetők a korábbi technikai problémák. Ennek végrehajtása érdekében egy külön operatív csoport állt fel, akik felülvizsgálják és kielemzik az adatokat” - tájékoztatott a miniszterelnök.

A pénteki nap folyamán közzéteszik azt a telefonszámot, ahol közvetlenül lehet jelezni a felmerült problémákat.

Orbán Viktor elmondta - „Kevés idő telt el, mióta alkalmazzuk a vakcinákat, ezért kevés a gyakorlati ismeretünk is. Arról, hogy mennyi idő teljen el az első és a második oltás között, a tudományos álláspont jelenleg az, hogy ez 21 napnál több lehet. A kínai vakcináknál ezért is tudjuk kitolni az oltások határidejét".

A vírus lefolyását illetően a szakemberek is bizonytalanok. A kormányfő hisz benne, hogy a kéthetes zárással a célegyenesbe fordultunk és március 22-e után megkezdődhet a nyitás.

Az intézkedések részleteiről a www.koronavirus.gov.hu oldalon olvashat.

Kérünk mindenkit a szabályok betartására, és tájékozódjon naponta az esetleges újabb intézkedések bevezetésével kapcsolatban!

Bezárják az üzleteket és az iskolákat