Ugrás a tartalomra

Biztonságban a szünidő alatt

2023. május 22. hétfő
A nyár veszélyeire hívja fel a figyelmet a Budapesti Rendőr-főkapitányság.
Biztonságban a szünidő alatt

Közeleg a vakáció ideje, amely a közlekedés szempontjából is kockázatos lehet. A gyermekek életkoruknál fogva meggondolatlanabbak. Fontos, hogy a gyermek ismerje és tartsa be az alapvető közlekedési szabályokat, valamint mi, felnőttek is legyünk óvatosabbak. Vezessünk lassabban azokon a helyeken, ahol sok fiatal tartózkodik.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt tanácsolja, hogy a szülők gyermekeikkel együtt tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat, vizsgálják át a gyermekeik kerékpárját, és szükség esetén szereljék fel a kötelező tartozékokkal, mint pl. a fékek, világítóberendezések, prizmák, csengő stb. Nagyon fontos, hogy a kerékpárok műszaki állapota mellett saját és gyermekeink biztonságáról se feledkezzünk el. Tanácsos, hogy a kerékpározás, görkorcsolyázás és a gördeszkázás közben használjanak bukósisakot.

A nyári idény elmaradhatatlan velejárója a szabad vizek, szabad strandok környékének látogatása, amelyek különösen népszerűek az iskolai szünidőt aktív pihenéssel töltő fiatalok körében. A felüdülés ezen formái számos veszély forrásai is lehetnek.

A vízi balesetek megelőzése érdekében az alábbiakban fordítsanak figyelmet:

A fürdés tilalmát, vagy az egyéb, veszélyes fürdésre alkalmatlan helyeket „FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik. Különösen veszélyesek a szabad vizek közül a bányatavak a hírtelen változó vízmélység és hőfok miatt.

A szabad vizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken több helyen is megengedett a fürdőzés. Vannak azonban olyan helyek, ahol tiltják a fürdőzést, amelyet táblával jeleznek. Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, ugyanis a víz alatti nem látható tárgyak, így például faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést okozhatnak. Különösen vigyázni kell az erős sodrású folyókban, ahol gyakoriak az örvényképződések, hiszen ezek még a jó úszókra is veszélyt jelentenek.

Vigyázzunk egymásra!