Ugrás a tartalomra

Biztonságosabb városrész lett Budafok-Tétényből

2016. február 18. csütörtök
Csökkent a bűncselekmények száma és tizenöt százalékkal több bűnözőt fogtak el a kerületben
Biztonságosabb városrész lett Budafok-Tétényből

A rendőrség számára több szempontból is rendkívüli volt 2015. Mindenki előtt ismeretes, hogy a migráció olyan feladat elé állította a rendfenntartó szerveket, amelyre korábban nem volt példa – közölte lapunkkal dr. Bató András. A kerületi rendőrkapitány az éves beszámolója kapcsán felidézte: a kerületi rendőrkapitányság személyi állománya is részt vett több központi berendelésen, volt olyan kerületi rendőr, aki hónapokon keresztül a határ mentén teljesített szolgálatot. Bató András elmondta, a migráció hatásai – a fővároshoz mérten – kisebb mértékben ugyan, de elérték kerületünket is, az ezzel kapcsolatos intézkedéseket jogszerűen, szakszerűen, rendkívüli eseménytől mentesen hajtották végre.

A rendőrkapitány fontosnak tartotta kiemelni, hogy a rendkívüli intézkedések közepette alapfeladataikat hiánytalanul ellátták, a kerület közrendje, közbiztonsága szilárd maradt, a bűnügyi helyzet és a közbiztonság még javulni is tudott. További rendkívüli intézkedéseket igényelt a kerületi kapitányság részéről a 2015. július 8-án bekövetkezett szélsőséges időjárási helyzet. Az ezzel kapcsolatos élet- és vagyonmentési feladatokat a rendőrök a társhatóságokkal közösen, magas színvonalon hajtották végre – jelentette ki dr. Bató András. 

A rendőrkapitány tájékoztatása szerint 2015-ben a közterületi jelenlét javult, magasabb óra/fő számban tudtak egyenruhás jelenlétet biztosítani. Bűncselekmény elkövetése miatt 15,01 százalékkal több személyt fogtak el 2014-hez képest, és a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyek előállításának száma is 16,67 százalékkal több a megelőző évhez képest. Az elkövetett bűncselekmények adatait elemezve megállapítható, hogy az összes regisztrált bűncselekmény száma a 2014-es 1820-ról 1452-re csökkent, ezzel szemben az általános nyomozáseredményességi mutató 28,9 százalékról 46,1 százalékra javult. A lakosságot leginkább irritáló, 14 kiemelt bűncselekményi kategóriába tartozó cselekmények száma 1248-ról 921-re csökkent, továbbá 21,4 százalékról 31,3 százalékra emelkedő eredményességi mutatót könyvelhettünk el. Az elkövetett bűncselekmények legnagyobb szeletét a vagyon elleni bűncselekmények alkotják, azon belül is a lopások a leggyakoribbak. 2014-ben 965 ilyen esetet regisztráltak, 2015-ben 623 ilyen eset volt. Kerületünk döntően családi házas jellegére tekintettel külön figyelemmel kezeli a rendőrség a lakásbetörések számadatait, amelyek száma a 2014. évi 314-ről radikálisan visszaesett, 178-ra. A vagyon elleni bűncselekmények közül Bató András a rablásokat emelte ki, amelyek száma 15 esetről 6-ra esett vissza. A nyomozáseredményességi mutató BRFK-szinten is elismerésre méltó: 66,7 százalék. Növekedett viszont kerületünkben a garázdaságok és testi sértések száma, a felderítési mutató ezen szegmensben is jobb eredményeket jelez a megelőző évhez képest. 

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2016/02/22/rendorsegi-beszamolo-javultak-a-statisztikai-adatok-a-keruletben/