Ugrás a tartalomra

Bodza Klára 80 éves

2022. március 28. hétfő
Az énekművész másfél évtizedig a Nádasdyban tanított
Bodza Klára 80 éves

Bodza Klára 80 évesAz egykori budafoki tanár a magyar népdalok népszerűsítésével vált országosan ismertté, 1968-ban megnyerte a Nyílik a rózsa című televíziós zenei vetélkedőt. Bodza Klára szállodaigazgató szeretett volna lenni, mégis népdalénekes és pedagógus lett. Március 5-én töltötte be a 80. évét, a hétvégén ünnepli meg születésnapját egy nagyszabású koncerttel, amelyen budafoki tanítványai is fellépnek. Önéletrajzi könyve a héten jelenik meg.

A hónap elején egy budapesti otthonban, ahol lakik, köszöntötték a neves énekművészt a kerek évforduló alkalmából, de már lázasan készül a „nagy” koncertre…
– Valószínűleg az utolsóra. Ez nem azt jelenti, hogy többet nem lépek színpadra, de nem ilyen nagyszabású önálló műsorban, mert ez nem akármilyen felkészülést, szervezést, erőpróbát igényel, és már nem vagyok fiatal. Igaz, igyekszem karban tartani magam, hiszen rendszeresen jógázom és mozgok, sétálok.

– Mégis mire számíthatunk március 27-én délután öt órakor a Hagyományok Házában?

– Egy igen szép, tartalmas időtöltésre, zenei élményre. Háromszor, illetve három blokkban lépek színpadra, az elsőben szakrális, a másodikban sárospataki diákdalokat énekelek, míg a harmadikban az Édesanyám rózsafája című gyönyörű erdélyi népdallal állok a közönség elé. Közben pedig tanítványaim mutatják be, mire képesek. Minden iskolából, ahol tanítottam – így a budafoki Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolából is – szerepelnek egykori tanítványaim a születésnapi műsorban, a legismertebbek közül hárman is, Majorosi Marianna, Navratil Andrea és Szalóki Ágnes. Egy biztos, nívós műsorral ünnepelek.

– Gazdag, sikeres, igen tartalmas pályafutás az öné, előadóként a népzene és a régizene birodalmát egyaránt bejárta, s népszerűsítette, illetve még ma is népszerűsíti. Mire a legbüszkébb?

– Például a már említett tanítványimra, de a többire is, akik sokra vitték ezen a pályán, ezenkívül arra is, hogy a tiszta, eredeti forrásból származó népdal iránti hűségem, az elhivatottságom meghozta gyümölcsét, hiszen számos díjban, kitüntetésben részesültem az évek alatt. Budafokon az év tanára is lettem. De büszke vagyok még a népi énektanítás módszertanának kidolgozására, amelyet öt kötetben adtam közre Magyar Népi Énekiskola címmel.

– Most pedig önéletrajzi kötetét adja közre…

– Igen, a héten jelenik meg, már alig várom. A Covid alatt volt időm írni, amit örömmel tettem, mert így felidézhettem emlékeimet, sikereimet, életpályám főbb mozzanatait. Sok kép és régi cikk színesíti a könyvet, amely a születésnapi koncerten már elérhető lesz az érdeklődök számára.

Azt kívánjuk Bodza Klárának, hogy még hosszú ideig bővíthesse önéletrajzi kötetét…

(temesi)