Ugrás a tartalomra

Bodza Klára olvas, jógázik és könyvet ír

2021. április 27. kedd
Az egykori budafoki tanár magyar népdalokat népszerűsít
Bodza Klára olvas, jógázik és könyvet ír

Bodza Klára szállodaigazgató szeretett volna lenni, mégis népdalénekes és pedagógus lett. Számára 1968-ban nyílt ki a rózsa – megnyerte a Nyílik a rózsa című televíziós zenei vetélkedőt –, és akkor nyílt ki számára a művészi pálya kapuja, s azóta járja országot-világot magyar népdalokkal. Az ismert énekművész másfél évtizedig Budafokon tanított a Nádasdyban.

Bodza Klára olvas, jógázik és könyvet ír– Március 5-én töltötte be a 79. évét, hogyan ünnepelt?

– Egy otthonban lakom, ahol nagyon jól érzem magam, mindenem megvan, olyan, mintha szállodában élnék… Rengeteg virágot kaptam az itt lakóktól, akiknek palacsintapartit tartottam. 

– Hosszú életet és jó egészséget kívánunk. Jól hallottam, hogy közel a nyolcvanhoz jógatanfolyamokra jár? Mióta jógázik, és mi vitte rá erre a különleges sportra?

– Már több mint húsz éve jógázom. Egyébként inkább én tartok tanfolyamot az otthon lakóinak, a kis öregeket kicsit megmozgatom. Egy betegség miatt kezdtem el jógával foglalkozni, és annyira megszerettem, annyira a lételememé vált, hogy már nem is tudnék nélküle élni, mert nemcsak a testet és a lelket ápolja, de a hangszalagokat is. A mindennapos jóga sokat segít a hangom és az állóképességem megőrzésében. 

– A Nyílik a rózsa után egyenes út vezetett a sikerhez?

– Nem mondanám! Nehezen fogadott be a művésztársadalom, csak nagyon kemény munkával, évekkel később vívtam ki az elismerést. A tiszta, eredeti forrásból származó népdal iránti hűségem, elhivatottságom meghozta a gyümölcsét, azóta már több komoly kitüntetéssel, például Németh László-, Eötvös József-, Martin György-díjjal, valamint a Magyar Kultúra Lovagja címmel.

– Az év tanára is volt.

– Igen, 1996-ban kaptam a Nádasdy Kálmán plakettet. A pedagógusi pálya mindig is vonzott, szívesen adtam át a tapasztalataimat a fiataloknak, bár eredetileg a vendéglátóiparban szerettem volna dolgozni, akár mint szállodaigazgató. Az 1968-as váratlan televíziós sikerem fordította meg az életemet, és inkább a művészi pályát választottam. Elvégeztem Szegeden a tanárképző főiskolát ének-zene szakon, így megkezdhettem pedagógusi munkámat is, 1988-tól 2003-ig például a budafoki Nádasdy Kálmán művészeti iskolában tanítottam. Nagyon megszerettem a kerületet, ma is szívesen visszajárok ide, és találkozom egykori tanítványaimmal.

– Hosszú tanítási tapasztalatait összegezve kidolgozta a népi énektanítás módszertanát, amelynek „terméke” a Magyar Népi Énekiskola öt kötete. 

– Egész életemben arra törekedtem, hogy amit művészként megtanultam a pályán meg a népdalgyűjtéseken, az mind visszakerüljön a tanítványokhoz, hogy ezt a műfajt megszeressék és kedvet kapjanak ahhoz, hogy azt az utat végigjárják, amit én is, és sikeresek legyenek. Vannak kiváló tanítványaim: Vakler Anna, Szalóki Ági, Navratil Andrea és mások, akikre nagyon büszke vagyok.

– Mivel telnek mostanában a napjai?

– A jógát már mondtam, de szeretek olvasni, sőt írni is. Most éppen könyvet írok az életemről…

(Temesi László)